Светът трябва да се подготви за още по-интензивни и продължителни

...
Светът трябва да се подготви за още по-интензивни и продължителни
Коментари Харесай

ООН предупреди: Светът трябва да се подготви за още по-интензивни и продължителни горещи вълни

Светът би трябвало да се приготви за още по-интензивни и продължителни горещи талази, оповестява Анадолската организация.

" Виждаме непрестанно повишаване на честотата, продължителността и интензитета на горещите талази ", съобщи Джон Неърн, старши консултант в Световната метеорологична организация.

" Тези събития ще продължат да нарастват по интензитет и светът би трябвало да се приготви за по-интензивни горещи талази ", уточни той на брифинг на Организация на обединените нации в Женева.

Относно смъртните случаи, свързани с жегите, Неърн означи, че според скорошно изследване предишното лято в Европа е имало 60 000 повече смъртни случая заради рискови горещини.

Той посочи, че тази цифра се отнася единствено до Европа, само че добави, че горещите талази стават все по-разпространени в света, съобщи нюз.бг.

Неърн акцентира, че Европа има " някои от най-хубавите системи за ранно предизвестие и здравни проекти за деяние при горещини в света ".

" Така че можете да си визиите за какви цифри евентуално ще става дума в международен мащаб ", предизвести той.

По негови думи повишаването на едновременните горещи талази към Северното полукълбо се е нараснало шест пъти от 80-те години на предишния век, като не се регистрират признаци за понижаване на тази наклонност.

Към момента юли и август са най-критичните месеци за рискови горещи талази.

Вчера Световната метеорологична организация заяви, че може да бъдат регистрирани нови рекордно високи температури, защото интензивни горещи талази обгръщат южната част на Съединени американски щати, Средиземноморието, Северна Африка, Близкия изток и някои страни в Азия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР