Светът трябва да намали годишните субсидии на стойност 1,8 трилиона

...
Светът трябва да намали годишните субсидии на стойност 1,8 трилиона
Коментари Харесай

US-бизнесмени: Светът финансира собственото си унищожение със субсидии над 1,8 млрд. долара

Светът би трябвало да понижи годишните дотации на стойност 1,8 трилиона $, които унищожават околната среда, сочи изследване, оповестено през днешния ден от бизнес групи, измежду които и такава, учредена от магната Ричард Брансън.

Докладът, в който се прави оценка цената на нездравословните държавни дотации, е поръчан от самодейността с нестопанска цел на Брансън " The B Team " и световната коалиция " Business for Nature ", която включва университетски, корпоративни и екологични организации.

Огромните дотации, които възлизат на 2% от международния Брутният вътрешен продукт, финансират " световното заличаване на природата " и държавните управления по света би трябвало да подхващат дейности, допълват двете организации в изказването си.

Проучването " открива, че браншовете за изкопаеми горива, селското стопанство и водоснабдяването получават повече от 80% от всички нездравословни за околната среда дотации годишно ", заключават организациите. Те приканиха държавните управления да " пренасочат, трансформират предназначението или отстранен " тези дотации до 2030 година, с цел да оказват помощ за " финансирането на световна стопанска система с нулево чисто ползване ".

Според изследването държавните управления в целия свят заплащат към 640 милиарда $ за подкрепяне на промишлеността за изкопаеми горива, което способства за изменението на климата, замърсяването на въздуха и водата и свличането на земни маси. Селското стопанство получава към 520 милиарда $ под формата на дотации, които способстват за ерозията на почвата, замърсяването на водите, обезлесяването, излъчванията на парникови газове и загубата на биоразнообразие и естествени местообитания. А за други 350 милиарда $ дотации за водната промишленост се твърди, че спомагат за финансирането на замърсяването на водите и излагат на риск екосистемите на океаните и водните пътища.

" Природата понижава със застрашителни темпове и в никакъв случай не сме живели на планета с толкоз малко биоразнообразие ", съобщи Кристиана Фигерес, началник на работната група за климата към Екипа Б. " Най-малко 1,8 трилиона $ финансират унищожаването на природата и смяната на климата ни, като в същото време основават големи опасности за самите бизнеси, които получават дотациите. "

Тя добави, че " нездравословните дотации би трябвало да бъдат пренасочени към запазване на климата и природата, а не към финансиране на личното ни изгубване ".

Проучването е оповестено един месец преди идната фаза на срещата на върха на Организация на обединените нации за биологичното многообразие COP15 в Женева.

Изследването се основава на данни от Международната организация за наблюдаване на енергетиката и Организацията за икономическо съдействие и развиване, която е клуб на индустриализираните стопански системи, включващ богатите членове на Г-20. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР