Светът става все по-горещ заради климатичните промени. Човечеството тепърва ще

...
Светът става все по-горещ заради климатичните промени. Човечеството тепърва ще
Коментари Харесай

Нова „метатъкан“ охлажда пасивно човешкото тяло с почти 5 градуса

Светът става все по-горещ поради климатичните промени. Човечеството занапред ще би трябвало да се научи по какъв начин да претърпява влошаващите се жеги. Прогнозите са, че за в бъдеще температурите ще стават все по-високи, а горещите талази – все по-смъртоносни. Някои елементи на света евентуално даже ще станат необитаеми.

За благополучие, нов материал, създаден от учени от Китай, има капацитета да охлажда човешките тела. Как? Благодарение на тъкан, която отразява светлината и топлината с впечатляваща успеваемост.

Тази нова софтуерна област е наречена персонално термално ръководство (ПТУ) и в ново проучване учени настояват, че един ден тяхната „ метатъкан “ би могла да помогне на хората да се оправят с непотребния топлинен стрес.

Метатъканта употребява наночастици от композит на титаниев оксид и полимлечна киселина, покрити с тъничък слой политетрафлуоретилен (ПТФЕ), т.е. тефлон. Тя може да отразява дейно светлината както светлината във забележимия набор, по този начин и в междинния инфрачервен, и в ултравиолетовия.

На доктрина материал, отразяващ светлина в толкоз необятен набор, би трябвало да отразява и топлината, преди изобщо да е имала шанса да бъде всмукана от нашите тела.

За да ревизират охлаждащия капацитет на своята тъкан, учените я излагат на директна слънчева светлина под безоблачното небе на Гуанджоу, Китай. Те съпоставят температурата ѝ с други постоянно срещани материали, подредени наоколо до нея върху панел.

„ Метатъканта, изложена на пиково слънчево облъчване в интервала от 11:00 ч до 15:00 ч, е с почти 5.0°, 6.8°, 7.0°, 5.8° и 10.2° C градуса по-ниска температура надлежно от памук, ликра, шифон, лен и материали, симулиращи физическите свойства на човешката кожа. “

При различен тест в действителни условия доброволец, изложен на директна слънчева светлина за един час, облича специфична жилетка – едната ѝ половина е направена с метатъканта, а другата – с комерсиална памучна тъкан.

Памук - вляво, метатъкан - вдясно. Източник: Zeng et al., Science, 2021

Външна топлинна камера мери температурно разграничение от 3,4 градуса сред двете ѝ страни, само че топлинните датчици под тъканта демонстрират, че температурното разграничение е доста по-голямо – метатъканта е била с към 4,8 градуса по-студена от памучната половина.

При различен опит учените покриват кола с метатъканта. Температурите във возилото са били почти 30 градуса по-ниски, в сравнение с тези в кола без покритие, и към 27 градуса по-ниски, в сравнение с интериора на кола, покрита със общоприетоо покритие за коли.

Следващата цел на откривателите е да ревизират отразителната дарба на тъканта при движещи се хора и обекти, както и по какъв метод ще ѝ се отразят бои и други цветове. Добрата вест обаче е, че тя е евтина за произвеждане и прибавя едвам 10 % към разноските за направа на общоприети облекла.

Изследването е оповестено в Science.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР