Светът произвежда рекордно количество пластмасови отпадъци за еднократна употреба, предимно

...
Светът произвежда рекордно количество пластмасови отпадъци за еднократна употреба, предимно
Коментари Харесай

Светът произвежда рекордно количество пластмасови отпадъци - Свят

Светът създава рекордно количество пластмасови боклуци за еднократна приложимост, най-вече от полимери, основани от изкопаеми горива, макар световните старания за понижаване на замърсяването с пластмаси и въглеродните излъчвания, демонстрира нов отчет.

Вторият Индекс на основателите на пластмасови боклуци, направен от филантропската фондация Minderoo, откри, че през 2021 година светът е генерирал 139 млн. тона пластмасови боклуци за еднократна приложимост, което е с 6 млн. тона повече, в сравнение с през 2019 година, когато беше оповестен първият показател, оповестява Си Ен Ен.

Докладът откри, че спомагателните пластмасови боклуци, основани през тези две години, се равняват на съвсем един 1 кг повече за всеки човек на планетата и се дължат на търсенето на гъвкави опаковки като фолио и торбички.

През последните години държавните управления по света оповестиха политики за понижаване на размера на пластмасата за еднократна приложимост, като не разрешиха артикули като сламки за еднократна приложимост, принадлежности за хранене за еднократна приложимост, кутии за храна, клечки за уши, торбички и балони.

В отчета обаче се показва, че преработването не се усилва задоволително бързо, с цел да се оправи с количеството създавана пластмаса, което значи, че е доста по-вероятно употребяваните артикули да бъдат изхвърлени на сметищата, по плажовете, в реките и океаните, в сравнение с да попаднат в заводите за преработване.

В показателя са посочени единствено две компании от нефтохимическата индустрия, които рециклират и създават рециклирани полимери в огромен мащаб: Тайванският конгломерат Far Eastern New Century и тайландската Indorama Ventures, най-големият в света производител на рециклирана пластмаса за бутилки за питиета.

" Това потвърждава по неоспорим метод, че казусът със замърсяването с пластмаси става все по-голям и се движи от производителите на полимери, които, несъмнено, се движат от петролния и газовия бранш ", споделя Андрю Форест, създател на Minderoo.

Той предлага " полимерна награда " за всеки кг пластмасов полимер, създаден от изкопаеми горива, с цел да подтиква финансово хората, фирмите и държавните управления да рециклират повече.

" В напредналия свят това полимерно заплащане ще докара до автоматизирано механизирано събиране. В развиващия се свят това ще докара до това, че хора, които другояче не биха имали никаква работа, ще имат работа, с цел да се уверят, че няма пластмасови боклуци в океана, няма пластмасови боклуци по улиците, няма пластмасови боклуци, които да тровят дивата природа ", разяснява Форест.

Миналата година Асамблеята по околна среда на Организация на обединените нации, която е най-високият орган за взимане на решения в региона на околната среда в света, се съгласи да сътвори първия в света световен контракт за замърсяване с пластмаса.

Междуправителствен комитет работи в период до 2024 година, с цел да изготви правно обвързващо съглашение, което да обгръща целия витален цикъл на пластмасата - от производството и дизайна до изхвърлянето ѝ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР