Светът е в очакване на полета, който поставя началото на

...
Светът е в очакване на полета, който поставя началото на
Коментари Харесай

Ексклузивно: Светът ще види полета на Артемис 1 през български камери

Светът е в очакване на полета, който слага началото на програмата " Артемис " - или в превод Артемида. С нея НАСА има упоритостта да върне хората на Луната и то единствено след три години - през 2025 година.

Прозорецът за старта от галактическия център " Кенеди " във Флорида стартира в 17:33 българско време и е два часа. Мисията " Артемида 1 " е без хора, ще продължи 42 дни, като два пъти ще прелети извънредно покрай Луната. Програмата " Артемида " е продължение на програмата " Аполо ", с която на Земния сателит стъпва първият човек. Целта на програмата на НАСА е да върне астронавтите на Луната през 2025 година.

14 камери, основани от българи и инсталирани върху ракетата, ще покажат на света придвижването ѝ, а на НАСА ще дадат основна информация за полета. Създател на камерите е българинът Петко Динев, който чака този ден от седем години. През 2015 стартира работа по плана, а едвам през днешния ден ще види реализирането му.

Той даде особено изявление за Българска национална телевизия от галактическия център " Кенеди ", до момента в който се приготвяше изстрелването на ракетата. С него беседва Цветелина Йорданова.

" След проби беше решено, че нашите 14 камери са подобаващи да бъдат инсталирани на ракетата притежател и да наблюдават за вярното действие на ракетата - отделянето на степените, изгарянето на горивото и освобождението на спътника " Орион " - това е новата спускаема капсула, с която НАСА се надява през 2025 година с ракетата " Артемис " да изпрати петима души на Луната. И по-късно през 2030 с полети до Марс ", показа Петко Динев.

По думите му камерите са инсталирани по тялото на ракетата и ще наблюдават за отделянето на степените и отделянето на двата странични мотора.



" Така наречените бустъри, тъй че всички фотоси, които ще се виждат от позиция на ракетата, ще бъдат направени с нашите камери. И те имат много сериозна отговорност, тъй като в случай че записват нещо, което не е наред, при идващите полети това би трябвало да бъде оправено. Камерите са конструирани от мен, аз съм основният конструктор, механиката и корпусите са направени в България, платките, от които са направени камерите, са наситени в България, платките са конструирани от българин и са съединени в нашия офис във Флорида, където също работят българи в производството, тъй че можем да кажем, че тук има напълно българско присъединяване. Това са 22-ма души в България и 10 души във Флорида ", добави Петко Динев.



Българска национална телевизия: Вие къде ще се намирате по време на изстрелването?

" Точно пред ракетата. Аз съм на най-близкото допустимо разстояние, където може да бъде позволен човек, това е на 4 километра от ракетата и сега виждам по какъв начин пълнят горивото, преди малко завършиха пълненето на течния водород в огромния контейнер, по-късно ще приключат с кислорода ", добави Петко Динев.

Той напомня, че последният полет на сходна ракета е бил през 1973 година - ракетата " Сатурн " от програмата " Аполо ".

" Това е най-голямата ракета, която някой е строил. Ракетата е висока 100 метра. Основният контейнер на гориво събира два милиона литра течен водород, тъй че това е нещо колосално. Това ще бъде нещо необикновено, тук сме доста разчувствани, ние сме с групата на инженерите, защото ни разрешават да вършим проби на новите уреди, които вършим за НАСА, ние работим с тях от 15 години. С този план започнахме 2015 година да се занимаваме. 2017 година завършиха тестванията и камерите бяха приготвени. В Космоса всичко лишава време, тъй като би трябвало всичко да бъде тествано неведнъж, тъй като имаме единствено един късмет и с цел да сме сигурни, че когато ракетата бъде изстреляна всичко ще бъде наред и задачата ще бъде изпълнена ", описа още Петко Динев.

" Артемис I " e първата ракета, която ще бъде изстреляна по тази стратегия и тя ще бъде употребена за всички последващи полети. Мисията ще бъде 42 дни.

" Спускаемата капсула " Орион " също е нова. Мисията ще бъде с полети към Луната. Спускаемата капсула няма да кацне на Луната, тя ще се завърти няколко пъти към нея и на 2 октомври се възнамерява приводняване в Тихия океан. В нея има три манекена, които със сенози ще наблюдават какво е натоварването, параметрите на средата, тъй че много сериозна задача ", сподели още Петко Динев.

Изстрелването на ракетата можете да гледате НА ЖИВО на уеб страницата на Българска национална телевизия bntnews.bg

Снимки: БГНЕС

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР