Светът е обречен, ако богатите страни не сключат исторически пакт

...
Светът е обречен, ако богатите страни не сключат исторически пакт
Коментари Харесай

Докладът на ООН за климата: Обречени сме, ако не се променим

Светът е жертван, в случай че богатите страни не сключат исторически пакт с по-бедните с цел да спрат климатичния безпорядък. Това сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в изявление за " Градиан ", дни преди началото на международната конференция в Египет за битка с измененията в климата.

Той прикани международните водачи да върнат света в правия път за понижаване на излъчванията, да спазят обещанията за финансова и техническа помощ към нововъзникващите стопански системи да ускорят прехода към възобновима сила.



Едва ли има вяра световното стопляне да се ограничи до градус и половина по Целзий до края на века. Шансът за това към този момент е пропуснат, излиза наяве от последния отчет за климата на Организация на обединените нации. Светът явно не може да понижи на половина нездравословните излъчвания до 2030 година. А до тогава остават единствено седем години и два месеца.

" Глобалните и националните климатични задължения се провалят за срамно малко време. Емисиите от парникови газове би трябвало да бъдат понижени с 45% през това десетилетие. Но както се удостоверява и от последния отчет, техните равнища остават рисково високи и даже се повишават ", съобщи Антонио Гутериш.

Докладът проучва обещанията на страните за редуциране на въглеродните излъчвания и действителните стойности на понижаване, нужни за реализиране на задачата от градус и половина. Заключението е, че разминаването сред обещания и действителност е фрапантно.

" При сегашните политики светът се насочва към световно стопляне с 2,8 градуса до края на века. С други думи, вървим към световна злополука. Този факт е непряк артикул от разминаването сред уговорките, обещанията и дейностите. И тази празнота би трябвало да бъде запълнена, започвайки от COP27 в Египет ", твърди генералният секретар на Организация на обединените нации.

Гутериш счита, че повече няма време за зелени обещания. Според него е пристигнало времето за същински зелени дейности, в случай че човечеството желае най-малко да ограничи вредите и да помогне за адаптирането на застрашените региони към рисковите промени на климата



" Препоръките в последния отчет са ясни: да престанем да разчитаме на изкопаемите горива. Да избегнем въвличането ни в нова инфраструктура за изкопаемите горива. Да влагаме всеобщо във възобновими енергийни източници. Възобновяемите енергийни източници са печелившо решение за дейности в региона на климата, гарантиращи енергийна сигурност, елементарен достъп до електрическа енергия и основаване на нови работни места ", сподели още генералният секретар на Организация на обединените нации.

Докладът показва нуждата от дейности на държавно равнище, смяната на потребителското държание и смяна във фокуса на световната финансова система. Необходимите големи трансформации засягат производството на храни, земеделските дотации, намаляването на питателните боклуци, създаване на нисковъглеродни храни, произвеждане на електричество от възобновими източници и електрифициране на превоза.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР