Светът е изправен пред голяма екологична криза, тъй като пластмасовите

...
Светът е изправен пред голяма екологична криза, тъй като пластмасовите
Коментари Харесай

Рекордни количества пластмаса продължават да задръстват планетата

Светът е изправен пред огромна екологична рецесия, защото пластмасовите боклуци не престават да се натрупат на сушата и в океаните. Въпреки необятно публикуваните старания за понижаване на използването на пластмаса и увеличение на преработването, количеството пластмаса, което се създава и изхвърля в международен мащаб, продължава да пораства с тревожна скорост.

Пластмасовите боклуци съставляват сериозна опасност за здравето на нашата планета и са нужни незабавни дейности за справяне с този наложителен проблем.

Според скорошен отчет на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP), почти 11 милиона метрични тона пластмасови боклуци навлизат в океаните всяка година. Тези боклуци могат да имат опустошителни резултати върху морския живот, защото животните се оплитат в пластмаса или я бъркат с храна. Пластмасите също отделят токсични химикали във водата, които могат да навредят както на морския живот, по този начин и на човешкото здраве.

Но пластмасовите боклуци не са проблем единствено в океаните. На сушата пластмасовите боклуци задръстват сметища и замърсяват околната среда. Разграждането на пластмасата може да отнеме стотици години, което значи, че тя остава в околната среда дълго откакто е била изхвърлена.

Тези боклуци също могат да навредят на дивата природа, защото животните могат да обхванат пластмаса или да останат в капан в нея.

Едно от главните провокации при оправянето с казуса с пластмасовите боклуци е, че те са толкоз вездесъщи в нашето всекидневие. Пластмасата се употребява в необятен набор от артикули - от опаковки за храни, до електроника, и може да бъде мъчно да се избегне изцяло.

Как да понижим използването на пластмаса

 Рекордни количества пластмаса не престават да задръстват планетата

Има обаче стъпки, които обособени лица, компании и държавни управления могат да подхващат, с цел да понижат използването на пластмаса и отпадъците.

За хората намаляването на пластмасовите боклуци може да бъде толкоз просто, колкото носенето на торбички за многократна приложимост в магазина за хранителни артикули, потреблението на бутилки за вода за многократна приложимост и избягването на пластмаси за еднократна приложимост като сламки и принадлежности.

Бизнесът може също по този начин да предприеме стъпки за понижаване на пластмасовия си отпечатък, като да вземем за пример потребление на компостируеми опаковки или предложение на тласъци за клиенти, които носят свои лични контейнери за многократна приложимост.

Правителствата също могат да играят роля в намаляването на пластмасовите боклуци посредством използване на политики и разпореждания, които предизвикват устойчиви практики и обезсърчават потреблението на пластмаса за еднократна приложимост.

Решаването на казуса с пластмасовите боклуци обаче ще изисква световни старания. Проблемът е прекомерно просторен и комплициран, с цел да се реши единствено с самостоятелни дейности.

Това ще изисква съгласувани старания от обособени лица, компании и държавни управления по целия свят за понижаване на използването на пластмаса и увеличение на преработването.

Последствията от нерешаването на казуса с пластмасовите боклуци са ужасни. Ако продължим по сегашната си траектория, количеството пластмаса в океаните се чака да надвиши рибата до 2050 година Щетите върху морския живот, човешкото здраве и околната среда ще бъдат неизмерими.

Въпреки това в случай че действаме в този момент, имаме опцията да създадем действителна разлика и да защитим здравето на нашата планета за генерации напред.

Вижте още кое ще избави Океана от пластмасовите отпадъци.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР