Сватбата е немислима без разкошната булченска рокля, халките на младоженците

...
Сватбата е немислима без разкошната булченска рокля, халките на младоженците
Коментари Харесай

Идеи за сватбени питки и погачи

Сватбата е немислима без луксозната булченска рокля, халките на младоженците и, несъмнено, обичайна сватбена питка или погача.

Сватбените погачи са традиция още от антични времена. Те са се украсявали с разнообразни фигури от тесто, които са символизирали благополучие и обилие.

Сами можете да извършите сватбена погача, само че ще би трябвало много да се постараете с украсата, тъй като външният тип на този церемониален самун е от огромно значение.

Сватбената питка се прави с квас. Подберете квас от високо качество, с цел да сте сигурни в триумфа на крайния артикул.

 Сватбена питка

Необходими артикули: 8 чаши брашно, 20 грама суха квас, 100 грама олио, половин чаша прясно мляко, 10 яйца, 6 супени лъжици захар, 2 чаени лъжички сол

Начин на подготвяне: Маята се разтваря в прясното мляко, в което е разтворена 1 чаена лъжичка от захарта. Останалата част от захарта се разрушава с жълтъците, като един от жълтъците се оставя за намазване на погачата.

Разтворената квас се долива в жълтъците и се разбърква. В огромна тенджера се изсипва брашното и се прави кладенче. В него се излива жълтъчената примес, прибавя се олиото, разрушените на сняг белтъци и се посолява.

Всичко се разбърква доста добре и се замесва тесто. Върху поръсена с брашно маса се меси тестото с ръце, до момента в който не стартира да се отделя от ръцете, а не да се лепи.

 Сватбена пита

Получават се малко над два кг тесто. Ако сте заменили сухата квас с едно кубче квас, покрийте тестото с найлон, с цел да не засъхне.

Тестото се оставя за към час - час и половина на топло място, до момента в който втаса. Тогава се натиска няколко пъти с ръка и се оставя да втаса още един път.

След това се оформя сватбената погача. От тестото се отрязва към половин кг. Другата част се оформя като топка и се поставя в тава, постлана с хартия за печене.

Ако печете питката в намазнена и набрашнена тава без хартия за печене, ще получите погача, чиято долна част е като запържена. Ако употребявате хартия за печене, погачата няма да се препече, а ще е съвършена.

Топката от тесто в тавата се намазва с вода благодарение на четчица. От отрязаното тесто се вършат фигури – цветя, решетки, листа, плитки, и се поставят върху погачата. за всеки случай е добре да го премесите с още малко брашно, с цел да стане по-твърдо.

 Разчупване на пита

Тъй като повърхността на погачата е намазана с вода, украсите ще се залепят за нея. При изсъхване на повърхността тя би трябвало от време на време да се овлажнява.

Украсите също би трябвало да се овлажняват с четчица, с цел да не се образува кора по време на втасването. Готовата погача би трябвало да втаса, като усили размера си три пъти.

Погачата се намазва с жълтък, разбъркан с една супена лъжица вода. Пече се в нагрята до 200 градуса фурна на най-долното равнище. Когато горната част на погачата се зачерви, лекичко се отваря малката врата на фурната и погачата се покрива с фолио. Температурата се понижава до 180 градуса и се пече до подготвеност.

По време на печенето погачата не би трябвало да се пипа и мести, не би трябвало да се отваря ненужно малката врата на фурната, с цел да не спадне погачата.

След като погачата е подготвена, фурната се изключва, малката врата се отваря леко и погачата се оставя да изстине във фурната. След като е изстинала, се реалокира на огромна паница, върху която е комплициран памучен плат, с цел да не се овлажни долната част на погачата.

Погачата се маже с масло или подсладена вода. Покрива се с хартиени салфетки и се завива с забрадка. Оставя се да почине една нощ.

Ако сватбената погача би трябвало да се подготви по всички правила, би трябвало да я направи омъжена жена и е най-добре в случай че тя е щастлива в брака си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР