Свързват произхода на зюмбюла (Hyacinhus) с една старогръцка затрогваща легенда

...
Свързват произхода на зюмбюла (Hyacinhus) с една старогръцка затрогваща легенда
Коментари Харесай

Защо наричат зюмбюла „цветето на приятелството“?

Свързват произхода на зюмбюла (Hyacinhus) с една старогръцка затрогваща легенда за другарството.

В тези блажени времена, когато богове и хора били близки другари, очарователният младеж Хиацинт — наследник на спартанския цар Амикъл и музата на историята Клио, бил любим на Аполон, написа highviewart.com.

Богът на слънцето учел младежа, въвеждайки го в тайните на науката, изкуствата и спорта. Веднъж двамата се забавлявали, мятайки диск. Аполон гледал с удивление с каква сръчност и акуратност мята диска Хиацинт и ликувал от триумфите на своя любим.

Но Зефир, крилатото провидение на източния вятър, бил ревностен към обичта, която изпитвал Аполон към младежа. С мощното си дихание отклонил хвърлениия от Аполон железен диск и той блъснал смъртоносно Хиацинт в челото.

При това злощастие Аполон бил обзет от неутешима тъга и с цел да увековечи загатна за своя млад другар, трансформирал изтичащата от раната и багреща земята кръв в приятно пурпурно-лилаво цвете, чийто чудноват мирис се разпространявал на далечно разстояние, с чашка, във формата на лилия, която напомняла от една страна буквата „ А “ (инициалът на Аполон), а от друга — „ Y “ (Хиацинт).

Така в него вечно били съединени имената на двамата другари. Според други формата на цвета загатвала за гръцката дума „ ай “, което значи „ уви! “

Според друга, по-късна легенда, по време на Троянската война Аякс и Одисей по едно и също време оповестили своите права да имат оръжието на Ахил след неговата гибел.

Когато съветът на старейшините незаслужено присъдил оръжието на Одисей, това толкоз поразило Аякс, че героят се пронизал с меча си. От капките на неговата кръв израснало цвете, чийто листенца припомнят по форма първите букви на името на Аякс – алфа и ипсилон.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР