Свързаното с Иран йеменско шиитско бунтовническо движение Ансар Аллах (хусите)

...
Свързаното с Иран йеменско шиитско бунтовническо движение Ансар Аллах (хусите)
Коментари Харесай

Хусите водят преговори с международни субекти относно операциите в Червено море

Свързаното с Иран йеменско шиитско бунтовническо придвижване " Ансар Аллах " (хусите) взе участие в договаряния с други " интернационалните субекти ", водени с посредничеството на Оман, а предметът на диалозите са интервенциите на хусите в Червено и Арабско море, заяви представител на бунтовническото придвижване, след поредицата набези против кораби, осъществени от групировката, представен от Ройтерс.

Не беше конкретизирано кои тъкмо са другите договарящи страни, както и къде и по кое време са се състояли диалозите. Организирането на сходни договаряния обаче може да е знак за подготвеност на хусите за понижаване на напрежението, отбелязва Ройтерс.

Те са подчертали във водените с оманско ходатайство диалози, че мнението им не предстои на договаряния, до момента в който Израел не приключи " експанзията " си против Газа и не разреши в палестинския анклав да влезе филантропична помощ, сподели представителят на придвижването Мохамед Абделсалам.

Но той добави, че " всяка действителна стъпка " за решение на филантропичната рецесия в Газа посредством доставката на храни и медикаменти " би съдействала за понижаване на напрежението ".

Хусите направиха набези против кораби, плаващи в Червено и Арабско море, в символ на митинг против бомбардировките и нахлуването на Израел в Газа, при които бяха убити съвсем 19 000 палестинци.

" Подчертахме пред всички (страни в преговорите), че интервенциите (на хусите) са в поддръжка на палестинския народ в линията Газа и че не можем да седим безучастно на фона на експанзията и обсадата ", сподели Абделсалам.

Нападенията на хусите накараха някои компании за морски транспорти да спрат плаванията си в Червено море, жизненоважен кулоар за интернационалната търговия и доставки на енергоносители сред Европа и Азия, отбелязва Ройтерс.

След тези офанзиви най-голямата в света компания за транспорт на корабни контейнери, швейцарската MSC, също спря да плава през Червено море, съобщи ДПА.

Тя разгласи това по-рано през днешния ден в Женева. В петък в района беше осъществено нахлуване против кораба ѝ " Палатиум III ", при което нямаше потърпевши, само че контейнеровозът понесе вреди.

" За да съхраним живота и здравето на нашите моряци ", стопираме да плаваме през Суецкия канал, до момента в който маршрутът през Червено море още веднъж не стане сигурен, уточни MSC.

Според компанията различният път около нос Добра вяра в Южна Африка ще удължи с няколко дни бъдещите курсове на компанията.

Суецкият канал свързва Средиземно с Червено море, което го прави най-краткият морски маршрут за свързване на Азия и Европа. Около 10% от цялата международна търговия минава през Червено море.

Карго фирмите Maersk и Hapag-Lloyd също взеха решение да преустановят краткотрайно прекосяването на корабите си през Суецкия канал.

В последно време американски и английски военни кораби предотвратиха няколко хипотетични набези с дронове над Червено море.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР