Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските

...
Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските
Коментари Харесай

На 11 май българската православна църква чества Светите братя Кирил и Методий

Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са основателите на глаголицата. Денят на Светите братя– основателите на славянската писменост бил отбелязван като църковен празник още преди XII век. Той се трансформира и в Ден на библиотекаря.

На 11 май почитаме въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители в България. Сведения за отбелязване на празника им има още през XII век. Свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 година, където се загатва за честване на 22 май 1813 година в Шумен.

На името на Кирил е наречена основаната по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил известност в неговата съветска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространение на християнството измежду славяните. Считани са за равноапостоли. Обявени са от папата за настойници на Европа. Православната черква ги уважава и като едни от Светите Седмочисленици.

Родените в Солун двама братя основават първата славянска книжовност (Глаголицата) и съумяват да реализират равнопоставеност на славянския език с останалите езици, на които се е проповядвало християнството в Средновековието - гръцки, латински и еврейски.

Светите братя Кирил и Методий са оповестени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II през 1980 година.

Братята са считани за равноапостоли. Православната християнска черква ги уважава и като едни от Светите Седмочисленици.

Имен ден честват всички, които носят името Кирил, Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк и Методи.

В историческата просвета са малко твърдо откритите обстоятелства от виталния пьт и активността на двамата братя. Приема се, че Методий е роден към 815 год., а Константин-Кирил Философ - в края на 826 или 827 год. в Солун. Баща им,който се казвал Лъв, бил почитан боен шеф, а майка им се казвала Мария.

Поради ранната кончина на Лъв, грижата за двамата братя поема чичо им Теоктисто – върховен общественик на Византийската империя. С годините двамата братя се образовали и построили престиж на уважавани и начетени персони. Кирил станал учител в Магнаурската школа, а Методий бил назначен за свещеник в манастира Полихрон.

Около 855 година Константин-Кирил Философ основава най-старата българска писменост - глаголицата. „ Сказание за буквите “ на Черноризец Храбър свидетелства за това. С нея се поставя началото на огромното просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя се заемат да разпространяват християнството на славянски език във Великоморавия. Те превеждат от гръцки на старобългарски език най-необходимите богослужебни книги и по този начин поставят основите на старобългарския книжовен език. Кирил умрял в Италия на 14 февруари 896 година и е заровен в базиликата „ Св.Климент ” в Рим. След гибелта на брат си Методий траял да популяризира славянската книжовност до последния си мирис на 6 април 885 година.

В края на IX век двамата братя са канонизирани от църквата за светци.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР