Св. преподобномъченик Дометий Св. Дометий се родил в Персия като езичник

...
Св. преподобномъченик Дометий
Св. Дометий се родил в Персия като езичник
Коментари Харесай

Св. прпмчк Дометий. Св. Наркис, патриарх Йерусалимски. Св. прпмчца Потамия чудотворица

Св. преподобномъченик Дометий

Св. Дометий се родил в Персия като богохулник във времето на Константин Велики. Като дребен той се
срещнал с Христовата религия, оставил езичеството и се кръстил. Толкова доста той обикнал същинската
религия, че напуснал всичко светско и станал духовник в един манастир до гр. Низибия.

След като поживял тук известно време, той поискал да се отдаде на безгласен живот. Затова напуснал манастира и отишъл в една пуста планина, където се настанил в пещера. Чрез пост, молитва, бдение и богомислие той достигнал такава светост и съвършенство, че изцерявал от всевъзможни заболявания. В тия лимити пристигнал Юлиан Отстъпник. Той чул за Дометий и пратил люде да зазидат отшелника в пещерата жив, дружно с
двама негови възпитаници. Така приключил живота си този Божи ласкател и се преселил в Царството небесно.
Това станало в 363 година.

Свети Дометий живял при царуването на Константин Велики. Негова татковина била Персия, където той бил извърнат от езичеството в християнството от човек на име Уар. Като оставил родствениците и родината си, проникната от езическото нечестие, свети Дометий се отправил към рамките на гръцката страна, в град Низибия [1]. Тук отишъл в един манастир и приел свето Кръщение, а по-късно се облякъл в отшелнически облик и непорочно прекосявал подвига на постническия живот.

Но заради внушенията на завистливия и подъл бяс, живеещите в този манастир монаси го намразили и свети Дометий бил заставен да избяга в манастира на светите мъченици Сергий и Вакх, който се намирал в град Теодосиопол [2]. Тук той подражавал на живота на архимандрит Нурвел, за който се споделя, че в продължение на шестдесет години не вкусил нищо варено, спял изключително малко, и то не лежешком или седейки, а като стоял, опирайки се върху жезъла си. Архимандрит Нурвел сложил преподобния Дометий за дякон, само че когато светият схванал, че архимандритът желае да го накара да стане духовник, избягал и отсам [3].

Като се уединил в една пустинна планина [4], свети Дометий водел живот по Бога, търпейки задух и студ и всевъзможни неволи. После той се заселил в една пещера и направил доста чудеса с Христовото име: той изцелявал от заболявания мнозина, които идвали при него, като в това време ги привличал от идолопоклонството в Христовата религия. А когато в тази околност пристигнал Юлиан Отстъпник и откакто разбрал всичко за свети Дометий, заповядал да го убият с камъни. Изпратените да извършат това разбойничество пристигнали и намерили в третия час на деня светия дъртак, който дружно с двама възпитаници правил избраните молебствия. Като се нахвърлили против тях, ги избили с камъни и по този начин преподобни Дометий приключил своя богоугоден живот, дружно с двамата си възпитаници [5].

Празнуват: Валери, Валерия

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР