Свети Симон бил роден в Кана Галилейска и бил познат

...
Свети Симон бил роден в Кана Галилейска и бил познат
Коментари Харесай

Светли петък. Живоприемни източник. Св. ап. Симон Зилот. Възстановяване на Българската патриаршия

Свети Симон бил роден в Кана Галилейска и бил прочут на Господа и на Неговата Пречиста Майка, защото град Кана се намирал близо до Назарет. Когато Симон чествал сватбеното си празненство, той поканил на тази женитба и Господ с Неговите възпитаници и Пречистата Му майка. Но защото виното за гостите не достигнало, Господ трансформирал вода във вино. Поразен от това знамение, младоженецът повярвал в Господ Иисус Христос като в истинен Бог и напускайки сватбеното празненство и дома си, с старание последвал Господа. Затова и бил наименуван Зилот, или ревнител. Има съмнение, че Симон Зилот до призоваването си за деятел е бил член на сектата на зилотите - ревнители на отеческата религия, обръщащи изключително внимание ма спазването на обредните условия на Моисеевия закон, тъй като се разпалил от толкоз огромна ревнивост, че поради любовта си към Христа оставил своята избраница и всичките си пристрастия, сгодявайки душата си за Небесния Жених. Затова Симон бил присъединен към сонма на Христовите възпитаници и към лика на светите дванадесет апостоли.

Когато на Петдесетница Светият Дух слязъл върху апостолите във тип на огнени езици, те получили дара на езиците, тъй че можели да проповядват Евангелието на всички нации и Симон, дружно с останалите единадесет апостоли, се сподобил да получи Светия Дух. Като получил Светия Дух, той тръгнал с проповед за Христа през разнообразни страни. Минал през Египет, Мавритания, Либия, Нумидия, Кириния и Абхазия. Бил е също и в Британия. Той просветил с Христовата религия доста езичници, непознаващи Христа, за което и бил разпънат от неверниците и приключил живота си с изтезание, сходно на кръстното изтезание, на което бил подложен Иисус Христос.

54 години от възобновяване на Българската патриаршия

На 10 май Светата ни Църква отбелязва едно паметно историческо събитие - възобновяване на Българската патриаршия. На този ден, през 1953 година, Пловдивският митрополит Кирил е определен и интронизиран за пръв Български патриарх и Софийски митрополит на възобновената ни Патриаршия. Хилядолетната българска история е изпълнена с доста интервали и събития, довели до съдбоносен поврат в нейния ход, а оттова и в бъдещото развиване на страната ни. С особена бляскавост обаче се открояват тези от тях, които са положили основите на нашата нематериалност и с това са вписали във безконечната летопис на времето принадлежността на българския народ към Едната, Света, Съборна и Апостолска Църква.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР