Суверенитетът на държавата започва с въздушния суверенитет. Важно е да

...
Суверенитетът на държавата започва с въздушния суверенитет. Важно е да
Коментари Харесай

Румен Радев призова да се удължи максимално ресурса на изтребителите МиГ-29

Суверенитетът на страната стартира с въздушния суверенитет. Важно е да не позволяваме спиране на бойното дежурство за защита на въздушното пространство. Това съобщи пред президентът Румен Радев, който участва на деня за високопоставени посетители на взаимните бойни стрелби " Шабла 2020 ", представен от администрацията на президентската институция.

Той прикани министерството на защитата да удължи ресурса на наличните ни изтребители Миг-29. Радев напомни, че нееднократно е обръщал внимание на този проблем (изтичащия запас на военната техника - б.р.), както и че летците са под сериозния най-малко.

Отпускат се повече средства и модернизацията към този момент е в ход, само че системата за защитата е комплициран механизъм и повече пари не значи повече бойни качества , съобщи президентът.

Необходимо е още по-добро взаимоотношение, превантивна работа и по-добра съгласуваност на всички равнища , тъй че тези средства да се трансформират в бойни качества, по-бързо да бъдат осъществени плановете за рационализация на Сухопътните войски и за Военноморските сили и техниката да бъде поддържана в редовност.

Припомняме, преди дни от АСБ обявиха, че вместо да се удължава ресурса на МиГ-29, е по-добре да предоставим небето си на съдружниците ни от НАТО.

Попитан по какъв начин прави оценка възможното закъснение на темпа на превъоръжаване на Българската войска поради международната икономическа рецесия, която се обрисува след COVID-19 , президентът уточни, че всяка икономическа и обществена рецесия в световен проект води след себе си до опасности в системата за сигурност.

" Разходите за защита в международен мащаб порастват и ще не престават да порастват всяка година. Трябва да бъдем съответни и като общество би трябвало да се отнасяме с доста по-голямо внимание към проблемите и развиването на защитата ", сподели още Румен Радев.

Той напомни за срещата си с първите водачи, които отпътуваха на образование в Съединени американски щати за асимилиране на многоцелеви изтребител F-16 BLOCK 70. По думите му това е нова организация на летателна подготовка, нова щатна организация и най-много нова организация на логистиката и поддръжката на тази техника.

Радев чака в Министерството на защитата ще бъде основан специфичен офис , който да се ангажира с ръководството и организацията на тези комплицирани процеси.
 АСБ: Вместо редом изпозване на F-16 и остарели МиГ-29, да охранаваме небето си със съдружници от НАТО
АСБ: Вместо редом изпозване на F-16 и остарели МиГ-29, да охранаваме небето си със съдружници от НАТО

Да не се харчат милиони за МиГ-овете...

Президентът благодари на военнослужещите от трите типа въоръжени сили за отличното показване в взаимните бойни стрелби и акцентира, че българските военни и командири заслужават дълбока благодарност, тъй като за следващ път са потвърдили, че са чудесно готови. " Всички тези хора в сложни условия на дефицит на запаси и остаряла техника не престават да извършват с висок професионализъм и безрезервност своите конституционни отговорности ", добави президентът.

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили следи бойни стрелби на формирования за Противовъздушна отбрана от Българската войска, взаимни пробни и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от Военновъздушни сили и Военноморски сили, и пукотевица с ракетни комплекси от Сухопътни войски и Съвместното командване на специфичните интервенции.
 Поразяване на самолет-нарушител упражняваха военните ни край Шабла
Поразяване на самолет-нарушител упражняваха военните ни край Шабла

Шефът на защитата желае по-тясна съгласуваност сред трите типа въоръжени сили

Участие в учението на зенитния полигон на Военновъздушните сили в Шабла взеха военнослужещи от формированията за Противовъздушна отбрана от 2-ра и 61-ва механизирани бригади, Единния център за начална подготовка, Бригадното командване и 101-ви алпийски полк, както и обслужващи и осигуряващи формирования от 110-и логистичен полк и 59-и батальон за нуклеарна, химическа и биологическа отбрана и екология.

По-късно денем президентът организира среща с кмета на Шабла Мариян Жечев и с ръководителя на общинския съвет Йорданка Стоева. На срещата бяха разисквани вероятностите за развиване на туризма, земеделието, балнеолечението и археологията в Общината. Възможностите за увеличение на приходите и финансовата автономия на локалната власт също бяха измежду тематиките на диалог.

Беше подложен казусът за предстоящата липса на достъп до здравна грижа на жителите поради желанията за закриване на общинската болница в Каварна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР