Сутринта на 15 март полските фермери започнаха да блокират ГКПП

...
Сутринта на 15 март полските фермери започнаха да блокират ГКПП
Коментари Харесай

Полските фермери блокираха границата със Словакия

Сутринта на 15 март полските фермери започнаха да блокират Граничен контролно-пропусквателен пункт Хижне, ситуиран на границата със Словашката република. Това съобщава Радио Свобода.

Самите фермери споделят, че украинските и съветските аграрни артикули стигат до Полша по тези пътища. По предварителни данни митингът е плануван да продължи до края на март.

Земеделците възнамеряват да пропущат по един камион на всеки час. Протестът не обгръща рейсовете и леките коли.

Комуната Яблонка също даде информация за вероятните затруднения на придвижването на Граничен контролно-пропусквателен пункт Хижняк на страницата си във Facebook. В известието се показва, че участниците в митинга не са съгласни с " неконтролирания поток на зърно от Украйна към Европейски Съюз, който дестабилизира пазара на зърно и докара до сложна икономическа обстановка за фермерите ".



Протестите на полските фермери: какво се знае

От 6 ноември 2023 година полските превозвачи започнаха да блокират придвижването на камиони на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кракивец-Корхова “, „ Ягодин-Дорогуск “ и „ Рава-Руска-Гребене “. Отбелязва се, че повода за стачките е несъразмерната конкуренция след либерализацията на интернационалния превоз сред Украйна и Европейски Съюз. Освен това на 23 ноември към митинга на границата се причислиха и полски фермери, които участваха в митинга на Граничен контролно-пропусквателен пункт Шегини-Медика.

Фермерите в Полша и в целия Европейски съюз приканват за промени в рестриктивните мерки, наложени им от проекта на Европейски Съюз за Зелената договорка за справяне с изменението на климата, както и за наново налагане на митата върху вноса на селскостопански артикули от Украйна.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР