Ройтерс добави, че предната вечер лагерът на протестиращите студенти е

...
Ройтерс добави, че предната вечер лагерът на протестиращите студенти е
Коментари Харесай

Полицията разтури пропалестинския протестен лагер в Калифорнийския университет

Ройтерс добави, че предната вечер лагерът на протестиращите студенти е бил атакуван от поддръжници на Израел.

Агенцията показва, че акцията малко преди зазоряване на полицията на американския щат Калифорния е била следващото изблик на напрежението в университетските кампуси в Съединени американски щати, където митингите против израелските дейности в линията Газа водят до конфликти както с полицията, по този начин и сред самите стачкуващи.

От телевизионни фрагменти се вижда, че задържани в региона на UCLA са били минимум шестима души. По време на конфликтите на лагеруващите студенти с служителите на реда са отекнали няколко гърмежа.

Демонстранти със саморъчно направени щитове и разпънати чадъри са се пробвали да спрат служители на реда с шлемове, нахлули в палатковия лагер, отбелязва Ройтерс.

Местният ефирен канал Кей Ей Би Си сподели сред 300 и 500 протестиращи в рамките на лагера, обрисувани от барикади, и към 2000 поддръжници на митинга отвън барикадите.

Преди да стартират да пристъпят към деяние към 3:15 ч. сутринта, служителите на реда са чакали часове наред, показва Ройтерс. Служителите на реда са били водени от калифорнийските магистрални служители на реда, които с изключение на с шлемове са носели щитове и палки, разказва организацията.

Ройтерс напомня, че през вчерашния ден управлението на университета е отменило всички занятия след яростен конфликт сред лагеруващите и група маскирани контрапротестиращи, които са направили изненадващо нахлуване късно във вторник вечерта.

Пропалестински стачкуващи настояват, че съперниците им са мятали бомбички по палатките. Рано сутринта през вчерашния ден полицията се е намесила, с цел да въдвори ред.

Пропалестинските митинги се разпространиха в университетските кампуси в Съединени американски щати, подтикнати от всеобщия арест на над 100 души в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк в края на предишния месец. Протестите започнаха с претенции университетите да се освободят от присъединяване си в компании, свързани с израелската войска, да бъде прекъсната американската военна помощ за Израел, както и да бъде обезпечена прошка за студентите и преподавателите, които са били дисциплинарно осъдени или уволнени поради митингите.

Демонстрациите в доста от университетските градчета са проведени от обединения от студентски групи, означи Асошиейтед прес. Групите значително работят независимо, макар че студентите споделят, че са въодушевени от сътрудниците си в други университети.

Междувременно университетските митинги " против геноцида " над палестинците в Газа се разпространиха и в университети в Канада, Европа и Австралия.

Колумнистът от в. " Ню Йорк Таймс " Чарлз М. Блоу счита, че актуалната атмосфера, поради явното разделяне сред поколенията по въпроса за поддръжката на Съединени американски щати за Израел, може да докара до повтаряне на събитията от 1968 година, когато академични митинги против войната във Виетнам се придвижват в националната политика и кулминират в яростни конфликти сред националната армия и протестиращи на националния конгрес на Демократическата партия в Чикаго. Това означи на 30 април Владимир Арангелов от Българска телеграфна агенция в собствен преглед на събитията.

Антивоенните групи възнамеряват огромни митинги по време на партийния конгрес на демократите това лято, който също се организира в Чикаго. Хатем Абудайе, началник на Мрежата на палестинската общественост в Съединени американски щати, съобщи, че това ще бъде " най-важният " конгрес след вълненията от края на 60-те години.

В университета " Йейл ", въпреки това, ректорът Кингмън Брустър застава на страната на студентите, отхвърля на полицията достъп до кампуса и го отваря за протестиращите, разяснява " Гардиън ". Вестникът цитира Джим Слийпър, публицист и някогашен учител в " Йейл ", съгласно който методът на Брустър е проработил.

" Може би в този момент откриваме, че някои ректори на университети не са в задоволително непосредствен контакт със студентите си и биха могли да бъдат малко по-умни и изтънчени в построяването на доверие, тъй че да реализират нещо положително ", разяснява той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР