Сушата убива дивите животни в Кения, съобщава Ройтерс. Най-сухото време

...
Сушата убива дивите животни в Кения, съобщава Ройтерс. Най-сухото време
Коментари Харесай

Сушата убива дивите животни в Кения

Сушата убива дивите животни в Кения, оповестява Ройтерс. Най-сухото време от четиридесет години е причина за гибелта на съвсем 2 % от най-редкия тип зебра единствено за три месеца. 

Освен зебрите жертви на сухото време са и слоновете. Смъртността при тях е 25 пъти по-висока за последните три месеца спрямо предходни интервали. 

Сушата води до липса на храна в дивата природа. Животните се насочат към градовете, където попадат в смъртоносни конфликти с хората. 

Без помощ от страна на индивида дивите животни в тази източноафриканска страна нямат късмет за оцеляване, споделят експерти. Възможно е приближаващият дъждовен сезон да се забави. 

Най-едрите зебри – зебрите на Греви, са най-рядко срещаните от своя тип. В целия свят са останали едвам 3000, като 2500 от тях са в Кения. Сушата е умъртвила 40 зебри на Греви от юни. Обикновено това е смъртността за цяла година. „ Ако изгубим 40 екземпляра за три месеца, какво значи това за цялата популация? “, споделя Андрю Летура от тръста за зебрата на Греви. 

Тръстът е провел хранене на зебрите с микс от меласа, сол и калций с вярата да понижи броя на смъртните случаи. 

В началото на септември рейнджърите в Южна Кения записват осем пъти повече мъртви животни или такива, които са в безпомощно положение и не могат да се изправят. 50 слона се водят мъртви или изчезнали. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР