Сурикатите разпознават членовете на групата си, защото телата им са

...
Сурикатите разпознават членовете на групата си, защото телата им са
Коментари Харесай

Сурикатите поделят едни и същи бактерии със събратята си

Сурикатите разпознават членовете на групата си, тъй като телата им са гостоприемници на едни и същи бактерии, а не тъй като имат едни и същи гени, сочат резултатите от проучване, представени от сп. " Сианс е авнир ".
 
Бактериите в отделените от сурикатите тайни играят роля на карта за идентичност.
Сурикатите оставят следи от миризмата си, с цел да бележат територията си, да намерят подобаващия полов сътрудник, само че и с цел да се разпознаят измежду членовете на една и съща група.
 
Ароматите от секретите от характерни жлези, които се намират близо ануса, им служат като карта за идентичност, само че не са свързани само с метаболизма им. Международен екип от учени, някои от които от университета " Пол Сабатие " в Тулуза, откри, че въпросните миризми се дължат също на чревната микробиота.

Сурикатчета виждат за първи път външния свят (СНИМКИ/ВИДЕО) 

Бактериите в обвързваните с обонянието жлези у тези животни метаболизират химични съставки, които служат като средство за връзка, откакто бъдат секретирани. Това бе наречено догадка за ферментация от учените.
 
Те изследвали тайни, оставени върху скали, дървета и на други места от към 30 сурикати в пустинята Калахари в РЮА. Откритите в проби от секретите химични съставки били изолирани и разпознати, като по този метод било открито съществуването на не по-малко от 1000 разнообразни бактерии. Продуктите на ферментацията се отличавали с молекулното си тегло от тези, които са синтезирани от обвързваните с обонянието жлези.
 
 Thinkstock/Getty Images

Получените резултати демонстрират, че екземплярите с една и съща микробиота имат сходни " обонятелни " карти за идентичност. Това навежда на мисълта, че ароматите, които разрешават на членовете на една и съща колония сурикати да се разпознаят, не са създадени от самите животни, а от бактерии в жлезите им, свързани с обонянието.
 
" Тези животни не разпознават събратята си, тъй като поделят едни и същи гени с тях, а тъй като поделят едни и същи бактерии ", разясни Кристин Дреа от екипа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР