Супер луна ще изгрее на небосклона ни в най-късата нощ

...
Супер луна ще изгрее на небосклона ни в най-късата нощ
Коментари Харесай

Супер Луна в най-късата нощ от годината

Супер луна ще изгрее на небосклона ни в най-късата нощ от годината. Пълнолунието ще настъпи на 23 Юни 2013 година тъкмо в 11:32 по Гринуич. Луната не просто ще навлезе във фаза пълнолуние. Точно по това време спътникът на нашата планета ще се приближи на рекордно близко разстояние от Земята.

Точният астрономически термин на естественото събитие е периапсида. Астрономията дефинира апсидата на обещано тяло като точката от елиптичната му орбита, която има най-голямо или минимум разстояние до барицентъра на системата.

С периапсида се отбелязва минималното разстояние сред галактическите обекти в системата, а апоапсида се употребява за означаване на оптималното разстояние.

 Пълнолуние

В взаимозависимост от централното тяло може да се употребяват и други термини, като перихелий и афелий, когато става дума за Слънцето. Когато става дума за разстояние от Земята, точните термини са разцвет и перигей (от древногръцката богиня на Земята – Гея).

Това, което приковава вниманието на учените и феновете астрономи, е фактът, че на 23 юни тази година, перигеят на Луната ще съвпадне с пълнолунието. С елементарни думи - голяма Луна ще изгрее на небето ни или, както обичат да споделят астролозите, ще следим Супелуние.

Терминът Суперлуние изплува за първи път в общественото пространство преди две години, когато на 19 март 2011 година Луната още веднъж беше по едно и също време в перигей и фаза на пълнолуние.

 Огромна Луна

Кратка информация в интернет демонстрира, че годишно се следят сред 4-6 Супер Луни. Тогава какво прави идното суперлуние толкоз неповторимо?

Отговорът не е еднопосочен. На първо място, на 23 юни ще се следи най-близкото разстояние сред нашата планета и естествения и сателит. В края юни 2013 г, когато дните са най-дълги, Луната ще се приближи на рекордно близкото разстояние от 356 991 километра от Земята.

Това ще е най-близката им среща за цялата година. За съпоставяне, когато две седмици по-късно Луната е в разцвет (т.е. в най-далечната точка от орибатата си от Земята), дистанцията сред двата галактически обекти ще бъде 406 490 километра.

 Приливни талази

Освен това Луната ще навлезе във фаза пълнолуние едвам 22 минути откакто доближи перигея си. И макар че съгласно астрономите няма да можем с просто око да открием забележима разлика сред пълнолуние и суперлуние, такава несъмнено ще има.

Една от вероятните последствия от близката среща на Земята и Луната може да бъде необичано високите приливни талази. Астролозите и метеоролозите придупреждават жителите на крайбрежните региони да са изключително деликатни в двата дни на суперлуние – на 23 и 24 юни, когато е допустимо високи приливни талази да залеят по-ниските елементи от крайбрежната линия.

Опасността ще бъде по-висока в региони с ниско атмосферно налягане и интензивни ветрове.

Ако по някаква причина пропуснете да се насладите на суперлунието тази година, не се отчайвайте. Простата сметка демонстрира, че това не е толкоз рядко събитие.

Всъщност съвпадане на перигея с етапа на пълнолуние на Луната се следи на всеки 413 дни. Което значи, че идващото новолуние ще настъпи на 10 Август 2014 година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР