Сун Ли Джун, бивш заместник-министър на обществената сигурност, беше осъден

...
Сун Ли Джун, бивш заместник-министър на обществената сигурност, беше осъден
Коментари Харесай

Висши китайски държавни служители осъдени за отровно въздействие

Сун Ли Джун, някогашен заместник-министър на публичната сигурност, беше наказан преди дни в Китай на пожизнен затвор за взимане на подкупи, манипулиране на фондовия пазар и владеене на два револвера. Сун е лишен от политически права и се конфискува цялото му персонално имущество. Пак през предходната седмица дълги присъди получиха и някогашният правосъден министър Фу Джънхуа и трима полицейски шефове на големи градове и райони - Шанхай, Чунцин и провинция Шанси.

Присъдите идват в навечерието на конгреса на Китайската комунистическа партия и демонстрират, че президентът Си Дзинпин извършва обещанието си да отстрани корумпираните „ тигри и мухи “ от държавния уред, оповестява „ Независимая газета “. Но формалните медии оповестяват, че с изключение на закононарушенията, наказаните са основали клика и са подкопали единството на партията. От това, съгласно специалиста, следва, че правосъдните процеси имат политически темперамент.

Според отчет на държавната осведомителна организация Синхуа, съдът е осъдил 53-годишния Сун на гибел.  Но защото той се е разкаял и се е признал за отговорен, присъдата му ще бъде сменена с доживотна. В министерството на Сун беше оповестено, че той е основал политическа група, която популяризира " отровно въздействие ". Групата включва някогашния министър на правораздаването Фу Джънхуа и някогашни полицейски началници в гигантските градове Шанхай, Чунцин и провинция Шанси. Ройтерс в коментар акцентира, че за партията се е трансформирало в традиция да афишира арестите и присъдите на високопоставени чиновници преди конгресите, с цел да подсети на своите членове за нуждата да бъдат лоялни. Си Дзинпин разгласи прочистването на управляващите от " тигри и мухи " на конгреса през 2017 година Освен представители на елита, стотици хиляди кадрови служащи, които нарушават партийната дисциплинираност и закона, попадат под секирата.

Формулировката " отровно влияние ", която навлезе преди две години, оставя необятно поле за пояснение. Пекинският вестник Huangqiu Shibao изясни в какво в действителност се състои прегрешението на Сун. Оказва се, че той е изгубил честност към партийните хрумвания, мощно се е отклонил от партийната линия, таи извънредно раздути политически упоритости, популяризира неоснователни рецензии към дейностите на Китайската комунистическа партия и съществено подкопава нейното единение. Но главните обвинявания против Сун по време на процеса са престъпни. В присъдата се показва, че от 2001 година до април 2020 година той, употребявайки служебното си състояние, е получил 92,4 милиона $ в пари и други полезности. Индийската организация PTI отбелязва, че Си Дзинпин е почнал акция за премахване на корупцията през 2012 година, откакто пристигна на власт. Оттогава са осъдени повече от 1 милион чиновници и даже генерали от въоръжените сили. Очаква се конгресът да утвърди назначението на Си като общоприет секретар за трети следващ петгодишен мандат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР