Сумата от 125 млн. евро е постъпила по сметката на

...
Сумата от 125 млн. евро е постъпила по сметката на
Коментари Харесай

125 млн. евро си връща КТБ от покупката на БТК


Сумата от 125 млн. евро е постъпила по сметката на оповестената в неплатежоспособност Корпоративна комерсиална банка (КТБ), оповестиха синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова в петък. Това е сумата, с която през 2012 година КТБ финансира придобиването на надзорен пакет акции от капитала на БТК и по този начин на процедура Цветан Василев се снабди с телекома, добавя Мадиапул.

Средствата са дадени като заеми на няколко български компании. Те ги преразпределят и най-после стигат до сдружението V2 Investment, записано в Люксембург, което купува телекома. Тогава в договорката Цветан Василев държи мажоритарния дял, а останалата част е разпределена сред VTB Capital и кредиторите на БТК. Синдиците на банката заведоха дело за сумата през 2016 година

Новината за връщането на сумата разгласи през днешния ден финансовият министър Владислав Горанов, като я вмъкна в коментара си в отговор на обвинявания по негов адрес от тази заран на предприемача Васил Божков в телевизионно изявление от ОАЕ, където се намира. Той направи с няколко образеца аналогии сред държанието на Божков и това на Цветан Василев, който не назова поименно - да насочва нападки и да убеждава в невинността си, само че от чужбина и без предпочитание да се явят пред правораздаването в България.

Говореше се, че БТК няма никаква връзка с КТБ и не дължи пари, само че с помощта на напъните на синдиците и на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, че дължи, Горанов уточни, че след решение на съд в Лондон сумата ще постъпи в масата на несъстоятелността на банкрутиралата банка, разяснява „ Дневник “.

" Капитал " пък оповестява, че синдиците на банкрутиралата КТБ са получили в четвъртък към 122 млн. евро и по този начин ще бъдат свалени няколко запора, които бяха спирачки пред новия притежател United Group да купи оператора. Изданието напомня, че сумата е стояла блокирана в лондонска сметка като част от платената от Спас Русев и компания цена по предходната договорка.

United Group, която е с максимален акционер фондът BC Partners, ще е шестият притежател на БТК от приватизацията на телекома. Купувачът беше определен при започване на ноември предходната година. Цената не беше оповестена, само че съгласно настоящия главен акционер в БТК Спас Русев е към 1.3 милиарда евро

След изплащането на обезпечените депозити до 196 хиляди лева най-големият заемодател на КТБ с към 75% от вземанията към нея е Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Това значи и че към 75% от парите от БТК (187.5 млн. лева.) плюс още каквото друго има събрано и включено във сметката ще бъдат изплатени към фонда.

Седмичникът напомня, че в края на предходната година фондът изплати своите 500 млн. лева обвързване към страната, тъй че сумата от БТК няма директно да се озове в бюджета. Фондът обаче дължи по 300 млн. евро на Международната банка за възобновяване и развиване и Европейската банка за възобновяване и развиване и е допустимо сегашните приходи да отидат за частичното погасяване на тези задължения.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР