Султан Селим утроява размерите на Османската империя, която се простира

...
Султан Селим утроява размерите на Османската империя, която се простира
Коментари Харесай

Султан Селим и Златният век на Османската империя


Султан Селим утроява размерите на Османската империя, която се простира към този момент до Мека, Медина и Дамаск. Прочува се като нечовечен поробител, само че и като модернизатор на армията. С нея той господства над голяма част от света.

Султан Селим

Когато стане дума за най-известните султани на Османската империя, нормално се загатват Сюлейман Великолепни (1494 -1566) или Мехмед II, който през 1453 година завладява Константинопол, само че рядко се приказва за Селим I (1470–1520), който остава отпред на Османската империя единствено осем години - сред 1512 и 1520 година.

Към историците, които оферират по-различна вероятност към това минало, спада американецът Алън Майкъл, чиято книга „ Раждането на модерния свят “ е отдадена на интервала при започване на 16 век. А съществена фигура там не е Карл Велики, нито Мартин Лутер или, а султан Селим I, именуван " Божията сянка ", отбелязва вестник „ Ди Велт “. Защото към 1500-та година най-важните събития в света се въртят точно към Османската империя, която по това време е най-мощната страна в света. А неин проектант е точно Селим I.
Редакцията предлага
Жесток и безсъвестен държател

Най-малкият наследник на Султан Баязид ІІ (1447–1512) се прочува с огромната си свирепост и безсъвестност. По-големите му братя намират своята гибел, тъй като заговорничели против бащата. Баязид желал да бъде завещан от обичания си наследник Ахмед, само че това провокирало съпротивата на армията и най-много на еничарите, които считали Селим за потвърден боен гений.

През 1511 година Селим бил към този момент задоволително мощен да се опълчи на татко си Баязид. С помощта на еничарите през 1512 година той съумява да вземе властта. Началото на неговото ръководство е белязано от свирепост - той подрежда да бъдат убити негови братя и племенници, с цел да няма съревнование и искания за трона на. С това той в действителност извършва фамилния закон, въведен от Мехмед ІІ, с цел да се предотвратяват братоубийствени войни. Но не стопира дотук. Селим методично преследва и всички други свои противници, което му печели славата на „ кървясъл тиранин “.

Впоследствие Селим подхваща промени, които му носят огромни военни триумфи. Той интензивно поддържа развиването на еничарската войска, като я укрепва с мощна артилерия и флота. Оръдията по негово време към този момент не са тежките оръжия, с които преди време е бил високомерен Константинопол, а преносими оръжия, които довеждат и до смяна на военната тактичност.

Защитаваната от оръдията пехота се концентрирала в центъра на бойните дейности и имала за задача да пречупи главната опозиция на врага. В решаващия миг по фланговете излизала конницата, наброяваща няколко десетки хиляди ездачи.

С това оръжие Селим основава така наречен " Барутна империя ", която скоро по-късно се трансформира в пример за подражателство на редица други империи в Азия - от Индия та чак до Япония.

Султан Селим в борбата при Кайро през 1517 година

За да заздрави позициите си на пълководец, султанът води редица борби - да вземем за пример против шиитите в Иран, които побеждава през 1514 година, след което плячкосва Тебриз.

Необятна империя

Впоследствие Селим побеждава мамелюците, до 1517 година завладява и земите край Нил, а след това и целия Близък изток, като огнестрелните оръжия и този път му оказват помощ да реализира решаващите военни триумфи. По този метод султанът утроява размера на своята империя.

След като превзема Близкия изток, Селим прибира в Истанбул мощите на Мохамед, а Мека, Медина, Ерусалим и Дамаск към този момент се намират напълно под негово притежание. Затова Селим се демонстрира пред ислямския свят като „ държател на всички правоверни “. Само година по-късно, през 1520, той умира - по всяка възможност по време на чумна зараза.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Какво е да си афро-турчин?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР