Судан, един от най-големите производители на фъстъци, обяви, че забранява

...
Судан, един от най-големите производители на фъстъци, обяви, че забранява
Коментари Харесай

Един от най-големите производители на фъстъци забрани износа им

Судан, един от най-големите производители на фъстъци, разгласи, че не разрешава износа на ядките. Правителството на страната е взело решение да се изнасят само вторични модифицирани артикули от фъстъци, които имат по-голяма добавена стойност за стопанската система, съобщи Агенция Франс Прес.

Судан е петият максимален производител на фъстъци в света и държи към 15% от световния пазар. През предходната година страната е изнесла 1.5 млн. тона на стойност 205 млн. $, което е растеж от 3,5 пъти на годишна база. Преди възбраната износът на фъстъци беше петият максимален източник на средства за страната след злато, сусам, нефт и добитък.

„ В светлината на климатичните промени, които променят качеството на продукцията, възбраната за експорт на сурова продукция от фъстъци е целесъобразно решение, което би трябвало да усили добавената стойност на суданския експорт “, разяснява министърът на търговията Мадани Абас Мадани.

Компаниите експортьорки на фъстъци от страната обаче са шокирани, че не им е даден никакъв гратисен интервал за реакция. „ Това е все едно Франция да забрани износа на вино в границите на едно денонощие.  Имаме контракти за осъществяване, тъй че държавното решение е доста шокиращо за нас “, разяснява Римаз Ахмед, търговски шеф на Abnaa Sayed Elodeid. „ Не разполагаме нито с оборудването, нито с познанията да преработваме фъстъци “, добави той.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР