Subaru е една от компаниите, които по-рядко попадат под светлината

...
Subaru е една от компаниите, които по-рядко попадат под светлината
Коментари Харесай

Subaru атакува пазара с два нови модела в края на годината

Subaru е една от фирмите, които по-рядко попадат под светлината на прожекторите, което се дължи на относително лимитираната гама от предлагани модели спрямо огромните производители. Японската компания обаче компенсира с огромно качество и високи технологии. А в този момент, в края на годината, представи наведнъж два нови модела.

Един от тях е първият електрически автомобил на марката, за който се говореше много през последните месеци. През април Toyota сподели първообраз на електрическия си кросоувър bZ4X и още тогава стана ясно, че той ще има близнак, на име Subaru Solterra . Той към този момент не е загадка за публиката.

Разликите сред двата електрическия автомобил са най-много във външния тип. Кросоувърът на Subaru получава изпъкнал шестоъгълен панел на мястото на решетката на радиатора, както и друга оптика. При Solterra има кръгли фарове за мъгла и защитна поставка за долната част на купето.

Интериорът на Solterra обаче изцяло съответствува с този bZ4X, защото в него има същият правоъгълен екран на мултимедийния комплекс, както и същата класификация над арматурното табло. Затова пък моделът на Subaru може да бъде оборудван с панорамен покрив, до момента в който при Toyota той може да бъде сменен със слънчеви панели.

Solterra е построен на световната платформа e-Subaru с окачване McPherson начело, двойни носачи откъм гърба и вентилирани дискови спирачки. Архитектурата е идентична с тази на e-TNGA на Toyota, като е взаимна разработка на двете компании. Батерията е ситуирана под пода и има потенциал от 71,4 кВтч, които би трябвало да обезпечат пробег от 460 км. Ако при bZ4X може да се избира сред предно предаване и 4х4, то Solterra се предлага единствено със задвижване на всички колела.

Кросоувърът на Subaru разполага с по един електромотор на всяка ос, като съвкупната мощ е 218 к. с. Осигурен е също по този начин офроуд-асистент AWD X-mode, към който е добавена функционалността Grip Control - умна система за надзор на сцеплението, която усъвършенства усилието на евакуиране според от скоростта и качеството на пътя.

Малко след премиерата на електрическия кросоувър Subaru показа и второто спортно комби в гамата си след модела WRX Sportswagon. Това е нова версия на Levorg, която получава добавката STI Sport R. Подобно на седаните WRX комбито също е оборудвано с 2,4-литров " боксер " мотор, комбиниран с трансмисия Subaru Performance.

Модификацията STI Sport R заменя версията V-Sport, предлагана за първото потомство Levorg. Самото спортно комби не е нищо повече от австралийския WRX Sportswagon, който към този момент е приспособен за други пазари. Захранващият блок е общ и за двата модела. Това е турбомотор с 4 цилиндъра и работен размер 2,4 литра, който развива мощ от 275 к. с.

Задвижващият елемент е смесен с вариатор Sport Lineartronic и система за задвижване на всички колела VTD, която разпределя сцеплението сред предна и задна ос в съответствие 45:55. Основната разлика е във въртящия момент, който при WRX Sportswagon е 350 Nm, до момента в който Levorg STI Sport R е 375 Nm.

Електронно ръководените ZF амортисьори и комутатор на режима са общоприети. Subaru Levorg STI Sport R е снабдено с 18-цолови джанти, радиаторна решетка и предна ризница STI Sport, както и колеблив шумозаглушител с логото на STI.

В салона прави усещане кожената обшивка на кормилото и на лоста за превключване на скоростите. Комплексът EyeSight дава отговор за сигурността, като в базовия вид е включена и въздушна възглавница за пешеходци. По-високото равнище на съоръжение - Levorg STI Sport R EX, прибавя 11,6-инчова мултимедийна система и мониторинг на лидера.

Най-скъпият вид на модела коства $41 450, до момента в който базовият вид на Levorg с 1,8-литров турбомотор и CVT е оценен на $27 085.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР