СУ отново първи, IT-спецовете на върхаС 500 лева средно скочиха

...
СУ отново първи, IT-спецовете на върхаС 500 лева средно скочиха
Коментари Харесай

Остра ножица в доходите на младите висшисти

СУ още веднъж първи, IT-спецовете на върха С 500 лв. приблизително скочиха заплатите им, само че безработицата пораства поради Ковид-19
За следващ път рейтинговата система на висшите учебни заведения у нас сподели остра ножица в приходите на младите висшисти. В една и съща компетентност, като да вземем за пример информатика в столицата и Шуменския университет, разликата в заплатата на преди малко приключил към този момент е съвсем три пъти. Средната заплата на преди малко дипломираните е повишена с 500 лв. по отношение на първото проучване преди 10 години. Но пък и тази година за първи път е повишена безработицата около изключителното състояние и кронавируса. В минали години постоянно рейтинговата система показваше най-ниска безработица при фрагментите с висше обучение.
ИТ отпред
За поредна година информатиката е направлението, носещо най-голям облагаем приход за студентите, които го завършат - приблизително 2771 лева, което е покачване със 185 лева по отношение на предходната година. С най-високи заплати са студентите от Софийския университет, който за поредна година макар рецесията е преди всичко по рейтинг. Педагогиката пък, без значение че страната подвигна заплатите и гръмко разтръби новината, към момента остава измежду най-ниските приходи. Въпреки трикратното нарастване на учителските заплати в последните години (четвъртото се чака догодина), студентите, приключили тази компетентност, могат да разчитат приблизително на 1075 лева, или едвам с към 100 лева повече от предходната година. За първи път от 2017 година насам безработицата измежду приключилите висши учебни заведения през последните 5 година се повишава до 2.8% при равнище от 2.2% през предходната година.
Добрата вест е, че студентите се пробват да вършат разумен избор за висшето си обучение съгласно потребностите на стопанската система. Лошата наклонност, която датира от първия ден на правенето на рейтинги е, че половината младежи с университетска тапия все по този начин не могат да се осъществят на позиции, изискващи висше обучение. Остават и огромните диспропорции в равнищата на приход и реализация на младежите според от съответния университет, който са приключили. 4 трендове се регистрират тази година на фона на общото понижение на студентите, уточни Георги Стойчев от институт " Отворено общество ". По думите му от ден на ден студенти учат в посоки, които оферират по-добра реализация и в университети с по-добро качество. В съпоставяне с преди 6-7 година, в този момент имаме повече лекари, учители, инженери и фрагменти в региона на сигурността и защитата за сметка на по-малко икономисти, адвокати, политолози и други, съобщи той. Говори се обаче за признати студенти - няма статистика кой стяга куфара си незабавно след дипломирането. Което в този миг изключително важи за лекарите. Данните в рейтинга демонстрират, че общият брой на студентите във висшите учебни заведения продължава да понижава и през 2020 година е с близо 18% по-малък спрямо 2013 година Това е и част от държавната тактика.  Въпреки общото понижение, тазгодишният рейтинг записва устойчива наклонност на увеличение на броя на студентите, които се образоват в посоки, подготвящи фрагменти за бранша на опазването на здравето - през последните 7 година броят на студентите по медицина в България се е удвоил от към 6000 през 2013 година до близо 12 500 през 2020 година Това обаче се дължи най-много на повишения брой на задграничните студенти. Всъщност те съставляват 56% от всички студенти по медицина в България, тъй че не е учудващо за какво лекари не ни доближават. Средният застрахователен приход на приключилите също нараства, достигайки до 1373 лева през 2020 година при равнища от 1297 лева през предходната година и от едвам 867 лв. през 2014 година Средният облагаем приход пък се повишава от 1395 лева на 1456 лева
Най-доходни
10-те професионални посоки с най-високи междинни приходи измежду приключилите си остават същите, както и предходната година. Първенци са информатика и компютърни науки - 2771 лева облагаем приход и математика - 2673 лева облагаем приход. Третото и четвъртото място са надлежно за информационна и компютърна техника (2240 лева.) и за изследване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми (2145 лева.), които предходната година бяха с разменени места. Пето по облагаем приход е направление металургия, което носи на приключилите 2099 лева Следват го публично здраве (1918 лева.), електроника (1831 лева.), военно дело (1745 лева.), енергетика (1682 лева.) и фармация (1672 лева.). Статистиката обаче не е напълно точна, тъй като включва в най-ниските приходи зъболекарите - с приход 887 лв., макар че е ясно, че те се обезпечават на най-ниския предел на приход. В същото част са и педагозите, ветеринарите, музикантите, експерти по здравни грижи и обществени действия.
За поредна година най-високи приходи в страната получават приключилите информатика и компютърни науки в СУ " Св. Климент Охридски " - 4527 лева Следват студентите, приключили същата компетентност в Нов български университет - 3630 лева, приключилите математика в СУ - 3515 лева, администрация и ръководство в Американския университет в Благоевград - 3390 лева и информационна и компютърна техника в ТУ-София - 3174 лева и компютърна техника в Нов български университет (2511 лева.).
Без работа
Най-ниска безработица (под 1%) за поредна година се следи измежду приключилите военно дело, медицина, фармация, стоматология и металургия. Най-голяма е безработицата при посоки с голям дефицит на фрагменти - обществените действия (4.26% безработни), както и педагогика на образованието по съответен предмет(3.78%) и педагогика (3.74%). Следват вяра, туризъм, история, науки за земята, растителна отбрана, и други, които са все с висока безработица от над 3.4%. Рейтинговата система за следващ път демонстрира, че съществуват огромни разлики в междинните равнища на приходи, безработица и приложение на добитото висше обучение според от приключеното съответно висше учебно заведение даже и в границите на едно и също професионално направление. В голям брой посоки разликите по тези индикатори сред приключилите другите висши учебни заведения постоянно доближават 3 пъти, а в някои случаи и повече. Значително по-малки разлики при реализацията  Икономиката да вземем за пример, приключена в Американския университет, носи 2810 лева, в СУ - 2629 лева, а в Бургаския свободен университет - 1051 лева и ТУ-Габрово - 937 лева Ако учиш математика в Софийския университет, имаш късмет за заплата 3515 лева Възпитаниците на Шуменския са щастливи на 1008 лева Студент, приключил информатика в Шуменския университет, да вземем за пример получава приблизително на 1178 лева, а във Велико Търново - 1752 лева Ако е учил в СУ, дипломата може да му донесе в бъдеще 4527 лева Изследването е направена въз основата на приключилите преди три години ученици и данните от Национален осигурителен институт за техните приходи. Ако те са в сивата стопанска система, информацията няма по какъв начин да бъде точна. Ако са отпътували за чужбина и не се обезпечават тук, или пък са избрали да продължат с магистратура и затова не работят и не се обезпечават, това също изкривява данните.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР