Су-25 © Maxim Shemetov Още по темата Превъоръжаването на армията

...
Су-25 © Maxim Shemetov Още по темата Превъоръжаването на армията
Коментари Харесай

Цената за ремонт на Су-25 изведнъж скочи на 311 млн. лв.

Су-25

© Maxim Shemetov Още по тематиката
Превъоръжаването на армията взе първата си жертва

Ключова фигура по поръчката за бронирани машини тихомълком е отстранена от военното министерство
19 окт 2018
Плащаме на Беларус до 99 млн. лева за ремонт на Су-25

" Авиоремонтен цех 558 ", Барановичи, е единственият претендент да ремонтира щурмовите ни самолети
28 сеп 2018
България дава до 99 млн. лева за ремонт на руски щурмови самолети

Четиринайсетте Су-25 ще бъдат поправяни в Русия или Беларус
22 авг 2018
Каракачанов връща оръжейната взаимозависимост от Русия

Министерство на защитата желае да даде още до 81 млн. лева за ремонт на старите съветски МиГ-29
11 дек 2017 Цената за възобновяване на летателната валидност на 14-те бойни самолета Су-25 е скочила три пъти над оптималната сума , в началото планувана за задачата от българското министерство на защитата.

Това излиза наяве от решение на военния министър Красимир Каракачанов, с което той дефинира за реализатор единствения участник, подал документи – беларуската компания " 558 Авиационен ремонтен цех ", Барановичи. Прогнозната стойност на поръчката беше 49.2 млн. лева С Данък добавена стойност с алтернатива за увеличение на сумата до 99 млн. лева При нужда с решение на Министерски съвет.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус От отчета на работната група обаче излиза наяве, че предлагането на Беларус доста надвишава оптималната сума и е 132 млн. евро без Данък добавена стойност, което е към 311 млн. лева с Данък добавена стойност. Избраната компания е направила ангажимента, че може да смъкна цената на 73.6 млн. евро без Данък добавена стойност или към 173 млн. лева с Данък добавена стойност, в случай че не става дума за доставка на съставни елементи и аварийни елементи, а всеки от щурмовите самолети се поправя " в целокупност ". Трикратно по-високата цена обаче очевидно не е тормозила изключително военния министър Каракачанов, който незабавно е определил за беларуската компания за победител и реализатор на публичната поръчка.

По необичайно стичане на събитията по същото време, когато се случи странния избор на цех 558, министерство на финансите разгласи проектобюджета за идната година, където изненадващо се оказа, че е за 2019 година не са планувани никакви средства по плана за придобиване на нов изтребител. Много евентуално е въпросните средства да са пренасочени точно за удължаването на живота на старите руски Су-25.

Любопитни и много скандални са причините, с които комисията и министъра на защитата позволяват предлагането на Беларус, макар че то надвишава над шест пъти прогнозната стойност от 49.2 млн. лева

" Обстоятелството не препятства допускането на идващ стадий от процедурата, защото възложителят не е показал, че посочената в решението за откриването на процедурата планирана стойност е оптималната. Максимално избрана е само сумата, която може да разходва Възложителят и то след решение на Министерски съвет на Република България. Нещо повече, събитието не е посочено като съображение за премахване в изискванията на поръчката ", е записано в протокол към отчета от договарянията с беларуската компания. Тази комплицираната словесна структура би трябвало да значи, че военното министерство просто няма да може да изхарчи повече от 99 млн. лева с Данък добавена стойност, само че ремонтът ще се направи по пестя ценоразпис на беларусите, който е сред два и три пъти по-неизгоден от най-лошия планиран сюжет. Тоест против отпуснатите средства Военновъздушни сили ще може да удължи летателни запас на не повече от половината Су-25.

Участието единствено на една компания от Беларус в композиция на фрапантното оскъпяване на цените за ремонта ускорява съмненията, че в тази ситуация може би става дума за заобикаляне на емарбото против Русия поради анексирането на Крим. В началото на процедурата беше поканен и съветският производител на Су-25 " Обединена авиостроителна корпорация " - ПАО ОАК, който обаче категорично попада в забранителния лист на Европейски Съюз и Съединени американски щати и евентуално по тази причина въобще не подаде оферта. Според оценки на профилираната преса обаче беларуският цех 558 разчита за доставки от Русия за сред 40 и 60 на 100 от дейностите по удължение на летатления запас на самолетите.

Възлагането на поръчката на Беларус провокира при започване на месеца и митинг на синдикатите в българския авиоремонтен цех " Авионамс ". Според представителите на служащите в предприятието огромна част от възстановителните действия могат да бъдат осъществени и у нас. Военният министър Каракачанов обаче ги отвърна, че страната ни не разполага с лицензи от Русия за осъществяването на сходни действия. От КНСБ обаче отхвърлиха това да е по този начин и заплашиха с " всички вероятни цивилен и синдикални дейности ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР