Студентският театър при Стопанска академия Д.А.Ценов“ в Свищов приключи настоящата

...
Студентският театър при Стопанска академия Д.А.Ценов“ в Свищов приключи настоящата
Коментари Харесай

Студентският театър в Свищов приключи годината с представление на пловдивска сцена

Студентският спектакъл при Стопанска академия „ Д.А.Ценов “ в Свищов завърши актуалната календарна година с зрелище на пловдивска сцена. Младите свищовски артисти бяха поканени да вземат участие в едноседмичната стратегия, с която спектакъл А’парт отпразнува 33 години.

Театър А’парт в Пловдив е основан от доктор по изк. Сашо Петков – наследник на дългогодишния учител в Стопанска академия – проф. доктор Петко Петков. След възобновяване на Студентския спектакъл през м. април на актуалната година, Сашо Петков режисира онлайн свищовските студенти безплатно. С негова помощ беше сложена пиесата на Петер Турини „ Лов на плъхове ”, където в ролята на „ ТОЙ “ се въплъти четвъртокурсникът Добрин Тодоров, а ролята на „ ТЯ “ извършва второкурсничката Галина Лазарова – и двамата от компетентност „ Счетоводство и надзор ”. В постановката, двамата артисти показват възприятията, желанията и отношението на младежите към консуматорското общество, наречено от тях „ плъховско ”. Още при първото им присъединяване – XVI Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри, който се организира в Свищов, журито присъди на Добрин трета премия за основна мъжка роля. Второто показване на постановката във конгрес с конкурсен темперамент още веднъж донесе премия за Студентския спектакъл. Свищовските студенти бяха измежду седемте юношески обединения, определени да вземат участие в XXI Национален фестивал на любителските театри с интернационално присъединяване „ Каварна 2018 ”, където бяха позволени общо 22 спектакъла с над 250 участници от България, Русия и Молдова. За ролята му на „ ТОЙ ” в пиесата, Добрин получи трета премия за младежка мъжка роля.

Пиесата „ Лов на плъхове ” в осъществяване на свищовския студентски спектакъл бе част от програмата „ 33 стъпки по пътя А’парт “ на пловдивска сцена. Освен представленията в залата на спектакъл А’парт, по време на честването бяха проведени и четения на произведения на създатели, които ще бъдат сложени през идната година. Всяко събитие беше подложено на разискване от хора с дълготраен професионален опит като артисти, които освен насърчиха свищовските студенти, само че им дадоха и скъпи препоръки за това по какъв начин да създадат спектакъла си по-добър, а наличието си на сцената по-запомнящо се.

При гостуването си в Пловдив, Студентският спектакъл при Стопанска академия получи уверението от доктор по изк. Сашо Петков, че взаимната им работа ще продължи и през идващия сезон. Вече е определена пиеса на румънския създател Матей Вишниек, за която започнаха подготовки и се възнамерява да бъде показана напролет на 2019 година Студентският спектакъл е подготвен да приема и нови популнения от студенти, завладени от магията на театралното изкуство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР