Студентка не е могла да упражни правото си на вот

...
Студентка не е могла да упражни правото си на вот
Коментари Харесай

Въпреки изрядните документи: Не позволиха на студентка в София да гласува

Студентка не е могла да упражни правото си на избор през днешния ден. Случаят се е развил в изборна секция, намираща се в столицата. За казусът алармира до TrafficNews момичето, което е студентка на постоянна процедура.
Прочетете още
Тя описа, че на формалния уебсайт на ЦИК е оповестена информация, която гласи, че възпитаници, студенти и докторанти, които са на постоянно образование, могат да гласоподават в изборна секция по желание в обитаемото място, където учат, когато то е друго от обитаемото място по непрекъснатия им адрес, откакто показват документ за идентичност, студентска брошура и декларация от изборните бумаги, която се дава от СИК.

„ Когато показах студентската си брошура, чиновниците там ме уведомиха, че не мога да гласоподавам единствено с нея, защото не е на книжен притежател, а е пластика. Никъде в посочената в уеб страницата информация не е упоменато, че в случай че студентската брошура на гласоподавателя не е под формата на пластика, наложително би трябвало да се носи увещание, което да е на книжен притежател и да бъде подпечатано. От информацията излиза наяве, че се гласоподава със студентска брошура или документ, удостоверяващ постоянното образование. От изборната секция ме посъветваха да се свържа с ЦИК, с цел да схвана по какъв начин мога да гласоподавам със студентската брошура, с която разполагам ”, разяснява тя.

Момичето твърди, че когато се е свързало с ЦИК и е било декларирано, че даже да подаде тъжба, няма кой да й позволи казуса и просто няма опция да гласоподава на изборите през днешния ден.

„ Попитах за какво не са актуализирали информацията, че със студентски книжки под формата на пластики не може да се гласоподава, отговорът беше “не знам, не можем да ви помогнем ”, прибавя тя.

Студентката показа, че от изложената информация следва, че студентите, които желаят да гласоподават в обитаемото място, където учат, не могат да упражнят това свое право, тъй като не разполагат със студентски книжки на книжен притежател.

„ Това е безспорен парадокс и възпрепятстване за гласоподаване. Моля да се даде публичност на този проблем, защото чиновниците на ЦИК нямат решение на казуса и ми се дава отговор с “не можем да се актуализираме с всяка оригиналност ”. Надявам се за идващите избори да съумеят да се “актуализират ”, с цел да може всички искащи да гласоподават да имат опция да упражнят правото си ”, приключва тя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР