Студентите ще си плащат таксите за втория семестър въпреки голямата

...
Студентите ще си плащат таксите за втория семестър въпреки голямата
Коментари Харесай

Безплатно висше образование - след март месец. Вузовете ще връщат вече платените такси

Студентите ще си заплащат таксите за втория учебен срок макар огромната и изненадваща вест от понеделник - че висшето обучение и у нас става гратис.

Някои от тях в действителност към този момент са го създали, тъй като периодите за задочниците държавна поръчка в част от висшите учебни заведения текат още от края на предходната година. В други пък заплащането по график се изисква до дни, другояче няма по какъв начин студентът да бъде записан за втория учебен срок.

За да станат факт оповестените персонално от премиера акад. Николай Денков промени в Закона за висшето обучение, първо би трябвало да мине едномесечното публично разискване. Следва гласуването им на първо и второ четене в Народното събрание и обнародването в “Държавен вестник ”. Всичко това няма по какъв начин да се случи по-рано от края на март, написа „ 24 часа “. Едва тогава управленията на вузовете ще могат да стартират да връщат таксите на студентите.

Управителният съвет на Съвета на ректорите обаче има запаси към огромната смяна. И публично ще изпрати въпроси до вносителите. „ Настояваме да получим отговорите, преди да дадем възможна поддръжка “, безапелационни са ректорите. Те споделят, че препоръчаното решение очевидно е отчасти и е детайл от доста комплицираната за образуването на бюджетите на висшите учебни заведения, в която “интервенциите при неналичието на повсеместен метод не могат да доведат до положителни резултати ”.

Основното терзание на вузовете е какви пари ще им се изплащат, защото в обособените университети таксите по една и съща компетентност варират в необятен диапазон. В оферти законопроект липсвала и нормативна наредба за обезпечеността на този модел на компенсиране в идващите години.  

Още в понеделник от Министерски съвет увериха вузовете, че до месец след приемане на измененията ще им бъдат преведени сумите, с които да възстановят таксите на студентите, а бюджет за безплатното образование по държавна поръчка към този момент е обезпечен и за първия учебен срок на идната образователна година.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР