Свободните граждани пътуват свободно - преди 50 години под това

...
Свободните граждани пътуват свободно - преди 50 години под това
Коментари Харесай

Ще ограничат ли до 100 км/ч скоростта по най-бързите магистрали в Европа - германските?

" Свободните жители пътуват свободно " - преди 50 години под това мото минаха митингите на членове на Общогерманския авто клуб ADAC против намаляването на допустимата скорост по немските автомагистрали на 100 км/ч. Тогавашното държавно управление на Германия вкара това ограничаване в разгара на петролната рецесия през 1970-те години, с цел да понижи потреблението на бензин. Ограниченията на скоростта обаче тогава останаха в действие единствено няколко месеца, само че провокираха огромно отвращение в немското общество.

Оттогава са правени и други опити за въвеждане на позволена оптималната скорост по немските автомагистрали, само че без триумф. Сега обаче повече от половината германци, в това число и членове на ADAC, наподобява поддържат ограничението на скоростта. В същото време доста хора в страната към момента са изрично срещу, а баварската партия Християнсоциален съюз (ХСС) даже стартира да събира подписи против въвеждането на ограничаване.

За разлика от множеството страни в света, в Германия няма записана в Закона за придвижването по пътищата (StVO) оптимално позволена скорост по автомагистралите. Ограничения има единствено на обособени пътни сектори. Като цяло се счита, че за 70% от всички немски аутобани важи единствено целесъобразната скорост от 130 км/ч, която водачите могат да съблюдават непринудено. Това значи, че не е неразрешено да се кара и по-бързо.
Аргументите " за " ограничение на скоростта
Колкото по-бавно се движи един автомобил, толкоз по-малко гориво изразходва той и толкоз по-малко нездравословни излъчвания отработени газове отделя. Германското министерство на околната среда е пресметнало, че в случай че оптималната скорост бъде понижена на 120 км/ч, това ще понижи излъчванията на въглероден двуокис (CO2) с 4,5 милиона тона годишно. В съпоставяне с 2018 това би представлявало съкращаване на нездравословните излъчвания с 2,9%.

Ако пък приемем, че ограничението на скоростта ще накара водачите отчасти да се трансферират на влакове, да избират по-кратки направления или въобще да се откажат от пътуването с автомобил, то (според екоминистерството) равнището на нездравословните излъчвания в атмосферата ще намалее с цели 6,7 милиона тона или с 4,2 % годишно. А в случай че скоростта бъде лимитирана още по-сериозно, примерно на 80 км/ч, тогава могат да бъдат спестени дори 8 милиона тона CO2.

Друго преимущество на въвеждането на ограничаване на скоростта съгласно неговите последователи: по пътищата на страната ще има по-малко катастрофи. В последна сметка колите, които се движат по-бавно, имат по-къс спирачен път. Тази мярка обаче би била ефикасна единствено в случай че скоростта по автомагистралите падне на 100 километра в час, което съгласно прогнозите можело да понижи със 70% броя на злополуките.

Освен това придвижването с по-ниска скорост създава и по-малко звук. Шофирането със 100 км/ч е съвсем два пъти по-безшумно от това със 130 км/ч. Освен това е допустимо да намалеят тапите.
Аргументите " срещу " понижаване на скоростта
Според изследване, извършено от застрахователната компания Allianz, най-много мъжете водачи, само че също и тези, които пътуват доста (над 50 000 км годишно) или пък водачите на възраст под 24 години са срещу въвеждането на ограничавания на скоростта. Те се притесняват, че това ще докара до повече тапи и че пътуванията ще лишават доста повече време. В реалност обаче по-голямата част от водачите (77%) в Германия към този момент непринудено понижават скоростта под 130 км/ч на автомагистралата.

Неясно е също по този начин какъв брой катастрофи могат да бъдат избегнати посредством ограничение на скоростта. По данни на ADAC по немските автомагистрали не се случват повече тежки произшествия, в сравнение с в страни с ограничавания на скоростта. При съпоставяне на броя на произшествията със смъртен излаз на километър автомагистрала през 2020 година повече произшествия с жертви са регистрирани във Франция, Италия, Литва, Чешката република, Унгария и Съединени американски щати. Само в безспорни числа Германия е имала най-вече починали по пътищата през въпросната година - 317 души.
Кой поддържа рестриктивните мерки на скоростта по автомагистралите
Сред последователите на концепцията за ограничение на скоростта по автомагистралите са екологични организации, полицейският синдикат в Северен Рейн-Вестфалия и Асоциацията на потърпевшите от пътнотранспортни катастрофи. Те се застъпват и за това по немските междуградски пътища скоростта да бъде лимитирана от сегашните 100 км/ч на 80 км/ч. Според тях това би подобрило доста сигурността.

Сред политическите партии, подкрепящи ограничението на скоростта по автомагистралите, са социалдемократите, Зелените и Лявата партия. Опозиционните християндемократи от ХДС, либералите от Свободната демократическа партия в ръководещата коалиция и крайнодясната " Алтернатива за Германия " (АзГ) са срещу. Те не са уверени, че ограничението на допустимата скорост ще реализира нещо значително в борбата с климатичните промени, само че по тази причина пък ще ограничи съществено правата на жителите. Либералите се оповестиха против мярката още при подписването на съдружното съглашение.

Междувременно по тяхна самодейност беше извършено още едно изследване, което сподели, че ограничаването на скоростта няма да докара до доста понижаване на излъчванията въглероден двуокис. Тъй като обаче неговите създатели са учени, известни с това, че подлагат на подозрение въздействието на човешката активност върху изменението на климата, Министерството на екологията, екологичните организации и доста политици разкритикуваха самодейността.

Статията е оповестена в 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР