Федералният резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) запазва основният

...
Федералният резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) запазва основният
Коментари Харесай

Инфлацията все още е твърде висока: Шесто поред замразяване на лихвите

Федералният запас на Съединени американски щати (Фед-централната банка на страната) резервира главният лихвен % по федералните фондове в диапазона 5.25-5.5% годишно, заяви банковият регулатор след съвещанието, което завърши в сряда след 21:00 часа българско време, когато пазарите в Европа бяха затворени. Решението беше взето единомислещо от членовете на FOMC (органът за установяване на паричните политики на централната банка) и съответства с упованията на множеството анализатори и икономисти, се споделя в известието на Фед за медиите.

Лихвата е на най-високото си равнище от 23 години и Фед не я трансформира на шесто следващо съвещание.
Инфлацията се намали през последната година, само че към момента е висока
" Последните данни демонстрират, че икономическата интензивност продължава да се уголемява със мощен ритъм. Ръстът на работните места остава висок, а равнището на безработица е ниско. Инфлацията се намали през последната година, само че към момента е висока ", се споделя в известието. В същото време в него прави усещане фразата, че " през последните месеци не е имало по-нататъшен прогрес в постигането на задачата за инфлация от 2% на FOMC ". Целта на Фед е да реализира оптималната претовареност и инфлация от 2% в дълготраен проект.

" Комитетът счита, че рисковете за реализиране на задачите за заетостта и инфлацията са станали по-балансирани през миналата година, само че FOMC остава доста сензитивен към рисковете от инфлацията. За постигане на тези цели ние взехме решение да запазим учредената рента за заемите по федералните фондове в диапазона 5.25-5.5% годишно ", се споделя в известието.

" Когато обмисля промени в целевия лихвен диапазон, комитетът деликатно прави оценка последаната статистика, изменящите се прогнози и салдото на рисковете. Членовете на Фед не имат вяра, че има смисъл да се понижават лихвите, до момента в който няма по-голяма убеденост, че инфлацията стабилно се приближава до 2% ", написа още в документа.
Федералният запас ще продължи да понижава размера на активите си
(правителствени облигации и ипотечни скъпи книжа) в своя баланс. В същото време, започвайки от юни, Фед ще забави темповете на " количествено стягане " (QT- стратегия, която прекратява големите интервенции за закупуване на активи, осъществени в поддръжка на стопанската система и пазарите на САЩ), стартирала при започване на 2022 година, като понижи месечния предел за погашение на държавни скъпи бумаги до 25 милиарда $ от 60 милиарда $ преди месец. Ограничението за ипотечните облигации ще остане на същото равнище - 35 милиарда $.

" Ние сме твърдо ангажирани да върнем инфлацията до нашата цел от 2%. При оценката на целесъобразността на паричната политика FOMC ще продължи да следи въздействието на постъпващата информация върху икономическите вероятности ", се споделя в изказването на Фед.

В него се акцентира, че Комитетът е подготвен да поправя своя метод към паричната политика, в случай че зародят опасности, които биха могли да подкопаят постигането на задачите на FOMC. Комитетът ще вземе поради необятен набор от информация, в това число данни за изискванията на пазара на труда, инфлационния напън и инфлационните упования, както и събития на финансовите пазари в Съединени американски щати и по света ", се споделя на финала на известието на Фед.
Намаляването на инфлацията не е обезпечено
Инфлацията в Съединените щати към момента е прекомерно висока и по-нататъшният прогрес в нейното понижаване не е обезпечен, сподели ръководителят на Фед Джером Пауъл след срещата на банковия регулатор, която завърши в сряда вечерта. Според него, през последните месеци инфлацията не демонстрира по-нататъшен прогрес към закъснение. " Ние сме изцяло ангажирани да върнем инфлацията назад към нашата цел от 2% ", сподели той.

Ръководителят на Федералния запас оцени положението на стопанската система на Съединени американски щати като устойчиво. Той обаче сподели, че икономическите вероятности са несигурни и Фед остава доста сензитивен към рисковете от инфлация.

Потребителските разноски са нарастнали през последните тримесечия макар по-високите лихвени проценти, само че вложенията в редица бизнеси са потърпевши, сподели още президентът на Фед. По неговите думи, е евентуално да отнеме повече време от предстоящото преди, с цел да се премине по-ниски лихвени проценти. " Не знам какъв брой време ще отнеме ", добави Пауъл.

Той акцентира, че Федералният запас не обича да реагира на данни от един или два месеца, само че когато инфлацията е била по-висока от предстоящото за цяло тримесечие, " ние одобряваме това като сигнал ". Той сподели, че към момента чака растежът на потребителските цени да се забави тази година, макар че не е толкоз убеден.
Първи реакции на пазарите
След публикуването на резултатите от срещата и конференцията на Пауъл, първото експресно изследване на CME Group по инструмента за премерване CME Group демонстрира, че пазарните участници чакат Фед да понижи лихвите за първи път през ноември. Според техните оценки, има огромна възможност това понижение да е единственото през 2024 година.

Търговията по фондовите тържища в Европа е мощно лимитирана, само че всички съществени показатели стартираха с намаления сред половин % и над два %, а на валутните пазари щатският $ се обезцени към множеството международни валути.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР