Студентите, живеещи в университетски общежития, ще усетят помощта за сметките

...
Студентите, живеещи в университетски общежития, ще усетят помощта за сметките
Коментари Харесай

Студентите с по-ниски сметки за ток - кога точно зависи от счетоводството

Студентите, живеещи в академични общежития, ще усетят помощта за сметките си за ток тогава, когато доставчикът на ток издаде фактура. Това стана ясно от обяснение от страна на Софийския университет в светлината на пояснение на енергийния министър Александър Николов, който напомни, че в действителност помощта от страната за скъпия ток ще получи съответния университет като небитов консуматор, а не непосредствено студентите.

Народният представител Кирил Симеонов от парламентарната група на " ИТН " насочи въпрос към министъра на енергетиката по отношение на нарасналата цена на електрическата енергия в общежитията. От отговора се обясни, че небитовите консуматори ще получат отплата, включително и висшите образователни заведения. Министърът на енергетиката Александър Николов оповестява също, че инсталираните в стаите на общежитията електромери са с контролна цел и " не съставляват средства за комерсиално премерване според Закона за енергетика ".
Обмислят обезщетения за високите сметки на ток в студентските общежития
Министерствата на образованието и науката и на енергетиката ще търсят спомагателни средства за компенсиране на високите сметки за ток в...
Прочети повече
Затова от Actualno.com потърсихме отговор от Боряна Коларова шеф отдел на " Информация и връзки с обществеността " към Софийския университет по тематиката със следните въпроси:

1.След като небитовите консуматори ще получат отплата, включително и висшите образователни заведения - с какъв брой ще намалеят сметките за ток на студентите? Кога се чака да бъдат изплатени обезщетенията?

2. Министърът на енергетиката оповестява, че инсталираните в стаите на общежитията електромери са с контролна цел и не съставляват средства за комерсиално премерване според Закона за енергетика. С каква цел са сложени следователно? С тях какво се мери? Въз основа на индикаторите от електромерите ли се начислява високите сметки за електрическа енергия?

Таксата на консумативите за студентите ще се промени с толкоз, колкото е компенсацията от страната, гласи отговорът. Ако компенсацията се фактурира от доставчика по-късно, то надлежно и Поделение " Социално-битово обслужване " ще компенсира студентите със същото забавяне, излиза наяве от отговора.
Университетите не усвоиха парите за саниране на общежитията
Университетите не съумяха да усвоят парите, отпуснати им за ремонт и саниране на общежитията. През август 2020 година държавното управление утвърди...
Прочети повече
Според казаното от госпожа Коларова, контролната цел на електромерите е следната - те са подочетни и се засича потребения ток. После индикаторът се умножава " по цената от фактурата на доставчика за съответния месец " и по този начин се оформя сметката за ток на съответните студенти. От посоченото не излиза наяве кой умножава, само че очевидно не всичко се прави от доставчика - присъединяване във образуването на сметката има университета.

Actualno.com напомня, че през ноември 2021 година студентите, живеещи на общежития, споделиха своите недоволства в обществените мрежа за високите цени от начислената им електрическа енергия за месец октомври. Ако ноември 2020 година са плащали до 10 лв. за електрическата енергия месец обратно, то цената на консуматива за заплащане през ноември 2021 стигна над 110 лева

Антонио Стоичков, ръководителят на Студентския съвет към Софийски университет, който директно се занимава и следи случая, изясни пред Actualno.com , че главната причина за по-високите начислени цени на консуматива е поскъпналият ток за небитовите консуматори. Консумацията през октомври 2021 година, в съпоставяне със септември 2021 година, е 1/3 повече, а спрямо 2020 година е 200%. За доста студенти се оказа по-евтино да живеят на квартира, тъй като заплащат битов ток, който е на доста по-ниска цена по отношение на небитовите консуматори.

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР