Студенти от Варненския свободен университет Черноризец Храбър“ и Университета по

...
Студенти от Варненския свободен университет Черноризец Храбър“ и Университета по
Коментари Харесай

Студенти от България и Румъния разработиха идейни проекти за нова визия на Летище Балчик

Студенти от Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “ и Университета по архитектура и градоустройство " Йон Минку “ в Букурещ, Румъния, създадоха взаимни планови предложение за реактивация на гражданско-военното летище в Балчик. Конкурсът под надпис " Нов живот за летището в Балчик “, сбъднат по самодейност на двете образователни заведения и с поддръжката на " Албена “ АД, мина през няколко стадия. Петте оферти бяха оценени от интернационално жури по обособени съставни елементи – от архитектурна позиция и ландшафтно решение на зоната.

С най-висока оценка всред показаните хрумвания се подреди планът " Летище Балчик – вратата на тихото гнездо на българското Черноморие “ на екип в състав Елиза Миндеску и Джорджан Преда от Румъния, дружно с българския им сътрудник Мария Пенева. Концепцията е въодушевена от думите на румънската кралица Мария, която дефинира Балчик като безшумно място за усамотение, отмора и приятност. Архитектите виждат местоположението като средище на обществен живот, като място за локалната общественост, която да прекарва тук моменти на релаксация и усамотение. Едновременно с това летището ще резервира гражданските си и военни характерности, и ще продължи да се развива като дейна точка за лека и бизнес авиация.

Победителите в състезанието, дружно с двата екипа подгласници, получиха парични награди, обезпечени от " Албена “ АД. Предстои обществено показване на всички планове в Балчик, както и публично гласоподаване от страна на жителите. На този стадий управлението на летището не възнамерява ремонт или реорганизация, определяйки състезанието като добра насочна точка за пускане на обществен спор за неговата ревитализация и реактивация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР