Студенти, граждани и представители на опозицията днес блокираха сградата на

...
Студенти, граждани и представители на опозицията днес блокираха сградата на
Коментари Харесай

Протестите срещу режима на Вучич продължават

Студенти, жители и представители на опозицията през днешния ден блокираха постройката на Министерството за държавно и локално ръководство, в центъра на Белград.


Това министерство се намира на същата улица където е и българското посолство в Сърбия.

Протестиращите желаеха управляващите незабавно да дават цялостният изборен лист от вота на 17-ти декември.

Докато Белград беше превзет от гражданското неодобрение, сръбският президент Александър Вучич съобщи, че е провел диалог с съветския дипломат в сръбската столица Александър Боцан-Харченко.

„ Отново повторих, че ще създадем всичко с цел да подсигуряваме сигурността на жителите и тази на нашата Сърбия. Предадох на посланика желанието ни нашите два народа да посрещнат Нова година в мир и богатство “, съобщи Вучич.


Боцан-Харченко, на собствен ред, сподели, че митингите в Белград следват модела на " Майданската гражданска война ", тъй като Западът поддържа сръбската съпротива, защото Белград има „ безапелационна позиция “ във връзка с глобите, които бяха наложени на Русия.


" Вучич има безспорни информации по какъв начин Западът провежда тези митинги в Сърбия...Опозицията стартира митингите, които се подтикват извън. Вучич ми приказва за тези неща, само че не мога да дам детайлности, тъй като това са класифицирани данни. Той обаче има безспорни доказателства, че поддръжката и насъскването идва от Запада ", съобщи съветският посланик.

Той изрази убеденост, че Вучич ще остане на власт в Белград, защото фактът, че са разискали вероятността на руско-сръбските връзки, е явен знак, „ че сръбският водач гледа към бъдещето “.

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич също изрази благодарността си към Москва, защото, съгласно нея, съветските спецслужби са дали информация на Белград за готвения митинг против режима на Вучич.

" По всяка възможност това няма да бъде известно на Запад, само че, довечера усещам, че е значимо да защитим Сърбия и да благодарим на съветските служби за сигурност, които имаха точна информация и която споделиха с нас ", сподели Бърнабич.

В същото време докладчикът на Европейският парламент (ЕП) за Косово Виола декор Крамон съобщи, че в събитията в Сърбия проличава почеркът на съветските секрети служби. Според нея хората, които са провокирали вълнения на митинга от 24 декември, пред постройката на белградската община, са лица свързани с режима.

Фон Крамон твърди, че това е прийом, който е употребен и по време на Майдана, когато членове на тогавашните украински секрети служби, следени от проруския Виктор Янукович, са се внедрявали в митинги против някогашния украински президент, с цел да предизвикат повишение на напрежението.

БГНЕС напомня, че 35 души бяха задържани по време на 7-я митинг против режима на Вучич, който се организира в нощта на 24 декември. Протестът бе проведен от опозиционната коалиция " Сърбия против насилието ". Той се организира пред Републиканската изборна комисия, само че по-късно множеството се събра пред постройката на Община Белград. Протестиращите се пробваха да нахлуят в постройката, само че полицията се намеси. По време на митинга имаше голям брой произшествия. Част от участниците изпочупиха прозорците, вратите, както и камерите за видеонаблюдение, заяви държавната телевизия. Силите на реда използваха сълзотворен газ за разпространяване на стачкуващите./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР