Студеният фронт, който носи бури, градушки, и се очаква да

...
Студеният фронт, който носи бури, градушки, и се очаква да
Коментари Харесай

След жегата, дъжд и градушки удариха България

Студеният фронт, който носи стихии, градушки, и се чака да смъкна внезапно температурите, доближи до София, заяви Българска национална телевизия.

В столичните квартали " Дружба " и " Младост " преваля мощно, тук-там пада и дребна градушка с размера на грахово зърно.

Студен фронт смъква внезапно температурите у нас. Няколко стихии се развиха в сряда вечер в северната половина от страната. На места паднаха градушки с размерите на орех. До края на вечерта неприятното време ще доближи Северозападна България, а на следващия ден и Източна.

Силна стихия и градушка се развихри в Търговище довечера. В Общината има постъпили сигнали за паднали дървета в квартал Въбел, на околовръстния път и в разнообразни точки на града, заяви представителят Станислава Солакова.

Бурята стартира след 19:30 часа със мощни пориви напразно. След това над града и обитаемоте места на общината валя проливен дъжд. На места дъждът бе съпроводен и от градушка.

Ледените зърна са с размери на грахово зърно, а съгласно някои поданици на регионалния център и по-големи.

За Българска телеграфна агенция дежурният в Областно пътно ръководство в Търговище сподели, че все още на територията, обслужвана от тях, няма ограничавания на придвижването. Сигнали за паднали дървета, разместени покриви има в над 30 разнообразни елементи на общината.

От общинската администрация допълват, че сигнали могат да се подават на Дежурния гражданска отбрана, на тел.: 0601 6 35 85, 0601 6 86 91.

Днес в Търговище бе регистриран и температурен връх за датата 27 юли, разкри Българска телеграфна агенция. Към часа за отчитане в Метеорологичната обсерватория - 15:15, термометърът е отчел 40,1 градуса, заяви за Българска телеграфна агенция ръководителят на институцията Красимира Стойчева. Справка в регистрите демонстрира, че до момента оптималната температура, регистрирана на тази дата е от 2000 година - 39,5 градуса.

Едра градушка падна в региона сред общините Мездра и Роман. Ледени парчета с размера на орех унищожиха зеленчукови насаждения, лози, овошки и цветни градини в мездренското село Долна Кремена и романското - Камено поле.

Засега няма данни за наранена инфраструктура и жилищни постройки.

Буря с градушка имаше и в региона на Враца, където размера на ледените парчета беше колкото грахово зърно.

Градушка по-голяма от орех удари и плевенското село Садовец. Няма данни за потърпевши все още, нанесени са вреди на реколтата и покъщнината на хората. Селото е без ток.

Силна стихия с натоварен дъжд, подправен с градушка тук-там, мина през област Плевен довечера преди 20:00 часа.

Градушка малко по-голяма от орех е паднала в село Радишево, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на обитаемото място Поля Петкова.

Тя разясни, че няма информация все още за нанесените вреди в селото. Бурята беше за малко, само че градушката повреди съществено насажденията в дворовете, има счупени стъкла на коли, добави кметът. Петкова сподели още, че половината от селото е без ток и се вършат опити да се свържат с електроразпределителното сдружение.

Очевидец на бурята в село Садовец описа за Българска телеграфна агенция, че градушката е била с размера на орех и има нанесени вреди по земеделската продукция в дворовете.

В регионалния център се развихри мощна стихия. В някои региони на града дъждът е бил подправен с градушка с размер колкото лешник.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР