Студ, глад и отчаяние обхванаха стотици хиляди хора, останали без

...
Студ, глад и отчаяние обхванаха стотици хиляди хора, останали без
Коментари Харесай

Надпревара с времето: Трети ден от земетресението в Турция

Студ, апетит и обезсърчение обгърнаха стотици хиляди хора, останали без дом след  на фона на все по-слабите очаквания, че ще бъдат открити още живи хора под руините в засегнатите градове, оповестява " Ройтерс ".

Броят на жертвите от земетресенията, блъснали двете страни рано в понеделник сутринта, към този момент надвишава 19 000 души.

Този брой е по-висок от починалите 17 000 души през 1999 година, когато сходно мощно земетресение удари по-гъсто обитаемата северозападна част на Турция.

Турски формален представител съобщи, че бедствието е сложило " доста съществени компликации " за провеждането на изборите, планувани за 14 май, в които се чака президентът Реджеп Тайип Ердоган да се изправи пред най-тежкото предизвикателство за двете си десетилетия на власт.
 Ердоган даде обещание да възвърне вредите от земетресенията до една година
Ердоган даде обещание да възвърне вредите от земетресенията до една година

Всяко потърпевшо семейство ще бъде обезщетено с 10 000 турски лири

Тлеещият яд поради и закъснялото започване на избавителните интервенции непроменяемо, в случай че вотът въпреки всичко се организира, както е планувано.

Междувременно първият ескорт на Организация на обединените нации, пренасящ хуманитерна помощ за потърпевшите в Сирия , мина границата с Турция - три дни след земетресението.

Стотици хиляди хора в двете страни останаха без дом измежду зима. Мнозина са настанени в спонтанни подслони на паркинги в супермаркети, джамии, край пътя или измежду руините и постоянно обезверено се нуждаят от храна, вода и топлота.

По данни на управляващите към 6500 здания в Турция са се срутили , а редица други са били развалени в зоната на земетресението, където живеят към 13 милиона души.

Потвърденият брой на смъртните случаи в Турция през днешния ден набъбна до 16 170, по думи на Ердоган. В Сирия, към този момент опустошена от близо 12 години революция, пък са з агинали повече от 3000 души, съгласно държавното управление и избавителната работа в следения от бунтовниците северозапад.
 Организация на обединените нации моли за достъп до Северозападна Сирия
Организация на обединените нации моли за достъп до Северозападна Сирия

Целта е да се улеснят филантропичните доставки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР