Струва ми се, че Европейската комисия (ЕК) се интересува не

...
Струва ми се, че Европейската комисия (ЕК) се интересува не
Коментари Харесай

Шрамайер за България: Става все по-лошо

" Струва ми се, че Европейската комисия (ЕК) се интересува не толкоз от положението на правовата страна в България, колкото от това да удържи на власт прозападния министър председател Борисов ", споделя Клаус Шрамайер, някогашен зам.-посланик на Германия в София в изявление за DW. Според него правовата страна България не е задоволително постоянна, с цел да се анулира Механизма за съдействие и инспекция (МСП) за страната ни още този месец. Досега обаче МСП не накара българското държавно управление да организира някакви съществени промени, тъй че в действителност може и да отпадне. Все отново в полза на истината би трябвало да се каже, че МСП имаше едно друго влияние, което не трябва да се подценява: той даваше сили на българската съпротива в битката ѝ против произвола в правосъдната система. Освен това на мястото на МСП ще пристигна различен инструмент, който ще важи за всички страни в Европейски Съюз. Тоест, към този момент няма да го има детайлът на дискриминация, от който постоянно се е оплаквало българското държавно управление. А Борисов се нуждае от какъвто и да е триумф, даже от най-дребния: в случай че не е Шенген или приемане в еврозоната, то най-малко да е отпадането на МСП.
Според него за интервенция на Москва приказват и кавгите в българо-македонската историческа комисия, в следствие от които София може да не поддържа приемането на Северна Македония в Европейски Съюз - илюстрация са полемичните изказвания на " проруския министър на защитата Каракачанов. Вече си представям заглавията: „ Гоце Делчев попречва приемането на Скопие в Европейски Съюз ", споделя някогашният заместител дипломат.
На въпрос кои са най-големите проблеми на правовата страна и на правосъдната ни власт, Шрамайер дава отговор: „ Става все по-лошо. Ще дам единствено два образеца. Председателят на Върховния касационен съд, който държи на върховенството на закона, стана обект на дискриминация, тормоз, даже преследвания (развинтените болтове). Второ, номинирането на Иван Гешев за нов основен прокурор. По мнението на многочислени български адвокати, даже в съпоставяне със своя предходник той в още по-малка степен би бил поръчител за една съдържателна активност на прокуратурата ".
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР