Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която

...
Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която
Коментари Харесай

Министър Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга страна в България няма. Това съобщи някогашният длъжностен министър председател и сегашен министър на защитата Стефан Янев в ресорната парламентарна комисия, където дава отговор на настоящи въпроси.

Решение на българското държавно управление за подобен вид придвижване, скупчване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма ”, сподели още той.

Вчера Алиансът заяви, че съюзниците от НАТО имат подготвеност да пращат повече кораби и изтребители в поддръжка на силите за въздържане и защита в Източна Европа поради напрежението в Украйна. От своя страна Кремъл обвини Съединените щати и НАТО, че засилват това напрежение. На този декор предходната седмица името на страната ни беше забъркано заради искането на Русия за евакуиране на войските на НАТО от България и Румъния. НАТО, обаче, отхвърли това искане. Днес министър председателят Кирил Петков привиква спешно Съвета по сигурността  поради  ситуацията НАТО-Русия-Украйна. Междувременно по-рано той подсигурява, че страната ни ще заеме виновна национална позиция , която ще бъде основана на цялостен разбор от всички профилирани служби. " Ще бъдем градивен сътрудник в границите на НАТО и Европейски Съюз " , добави той.

На комисията  министър Янев прикани още един път да се понижи напрежението, да се спре с четенето на непозната преса и със спекулациите. Като посочи:

„ Изборът на България да бъде част от НАТО е надълбоко съзнателен. Ние сме виновни към българското общество, че не сме обяснили ясно, че изборът България да бъде част от тази групова система за сигурност и отбрана е, че по този метод си разрешаваме да харчим по-малко за личната си защита , тъй като я съвместяваме с страни, които споделят същите полезности и вършим обща защита ", добави той. 

Решението за спомагателни сили на НАТО в България занапред следва и ще се вземе през февруари на среща на министрите на защита, като се зачете националният интерес на всяка от страните членки, увери военният министър.

Що се отнася до испанските и нидерландските самолети, които би трябвало да дойдат на наша територия, това решение е взето още преди няколко години  и и обвързвано с " Air Policing ".

По думите му, нито Русия, нито друга страна се кани да атакува България и не чакаме да има инвазия на българска територия. " Говорим за вид ограничения, които са за проява на единството на НАТО и за търсене и предоставяне на първо място на късмет на дипломацията ", уточни Янев.

" Нека не бъдем българофоби и да разсъждаваме по отношение на българския народен интерес ", уточни той. 

Позицията на България , когато бъде направена, когато бъде взето решение на Министерски съвет ще бъдете осведомени. Ако стартираме всички да приказваме за позицията на България, всеки от нас има друго мнение. Така че умерено, като бъде взето решение, ще бъдете осведомени вие и българските жители “, това съобщи министър Янев след края на отрасловата комисия

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР