Струма“ през Кресненското дефиле ИнфраструктураГрешка за 44 милиона: Колко струва

...
Струма“ през Кресненското дефиле ИнфраструктураГрешка за 44 милиона: Колко струва
Коментари Харесай

В най-добрия случай „Струма“ ще е готова след 4 – 5 години

„ Струма “ през Кресненското дефиле ИнфраструктураГрешка за 44 милиона: Колко коства краткотрайната поддръжка на част от „ Струма “?ИнфраструктураВАС анулира решенията на Сандов, които блокираха градежа на „ Струма “
При най-оптимистичния вид автомагистрала „ Струма “ може да бъде напълно приключена след 4 – 5 години, изрази убеденост районният министър Иван Шишков. Проблемите с аутобана са два: към момента не е ясно какво ще се случва с трасето през Кресненското дефиле и занапред ще се укрепват две свлачища, открити още през 2020 година

Строителството беше спряно поради свлачищата малко преди Благоевград. Вече има план за подсилване и до дни ще го одобря, с цел да стартират дейностите “, разяснява Шишков в ефира на Nova.

По думите му укрепването на свлачищата ще отнеме 6 – 7 месеца. През това време само придвижването в посока от Гърция към София ще бъде пуснато.

Припомняме, че проблемите бяха установени публично от Шишков още през 2021 година, когато стана ясно, че проблематичните точки са при тунел „ Железница “. Той е изцяло построен, само че не се употребява точно поради свлачищата.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ през декември 2022 година пусна две процедури за договаряне без съобщение. Договорите с определените реализатори към момента не са подписани, излиза наяве от портала за електронни публични поръчки ЦАИС ЕОП. За едното свлачище с величина 217 метра ще се строи напълно нов тунел по открит прийом, а за другото (80 метра) ще се построява подпорна стена.

Дейностите ще се извършат от компании, строили други сектори от аутобана. По-голямото свлачище ще се укрепва от ДЗЗД „ Автомагистрала Струма 3.1 “. В обединяването влизат „ Грома Холд “, „ Хидрострой “, „ Пътища Пловдив Груп “, „ Пътища Пловдив “ и „ Алве консулт “. Договорът за планиране и строителство е на стойност малко над 60.9 млн. лева без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 425 дни. Обединението изграждаше 12.6-километров сектор сред Благоевград и Крупник.

ДЗЗД „ Железница Север “ ще укрепва по-малкото свлачище. Тук влизат компаниите „ ГБС Инфраструктурно строителство “, „ Главболгарстрой “ и „ Главболгарстрой Интернешънъл “. Стойността на контракта е над 12.9 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване още веднъж е 425 дни. Обединението построи 700-метров сектор преди тунел „ Железница “.
Трасето през Кресненското дефиле
Сагата с трасето на аутобана през Кресненското дефиле най-вероятно ще завърши в края на януари. Тогава, по думите на Шишков, ще завърши окончателният разбор на ограниченията за запазване на околната среда, който се прави от Министерството на околната среда и водите. Едва по-късно ще стартира строителството в сектора.

Така ще излезем от паузата, за която доста години се говореше “, съобщи Шишков.

Той разяснява, че в случай че се избере трасето, несъмнено още от ГЕРБ – трафикът в посока Гърция да минава по съществуващия път Е79 през дефилето, а в посока София – по нов път източно от него, то „ имаме частична подготвеност с ПУП-ове, има определен реализатор. “

Припомняме, че през декември предходната година Шишков съобщи, че трасето може да се промени.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинавтомагистрала Струма автомагистрала Струма Струма тунел Железница свлачища Иван Шишков Кресненско дефиле Кресна ПоследниНай-четениИнфраструктура 56 В най-хубавия случай „ Струма “ ще е подготвена след 4 – 5 години Политика 244 Корупция на доста равнища: Бизнесът бяга от България, тъй като не се усеща предпазен Бюджет и финанси 92 Отварянето на Китай може да подхрани инфлацията в целия свят Политика 3029 Нинова: Отиваме на избори Имоти 23213 Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България Компании 16051 Един от най-големите производители на ски строи нов цех в България Хай-тек 6088 Кое е идващото в действителност огромно нещо в технологиите съгласно Бил Гейтс Компании 5080 Индексация 2.0: Втори телеком подвига цените поради инфлацията Всички новиниОще от ИнфраструктураВиж всичкиМодернизацията на жп участъ
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР