strongТриптофанът става все по-популярен в последните години. Истината обаче е,

...
strongТриптофанът става все по-популярен в последните години. Истината обаче е,
Коментари Харесай

За какво помага триптофанът и в кои храни да го намерим?

strongТриптофанът става все по-популярен в последните години. Истината обаче е, че той е прочут от доста години и съставлява есенциална аминокиселина, която има доста значима роля за най-различни процеси в организма ни.

Триптофан работи на тялото ни посредством обособяване на ниацин, който, от своя страна, подкрепя синтензирането на серотонин, прочут като един от двата хормона на щастието.

Именно с помощта на тази биохимична реакция са и многото изгоди на триптофана. Той усъвършенства качеството на съня, усъвършенства депресивните и тревожните положения, усъвършенства настроението и усъвършенства поносимостта на болежка.

Защо обаче аминокиселината триптофан работи?

При хора с меланхолия или тревога се следят понижени равнища на триптофан, което автоматизирано води до нарушаване в цялата биохимична връзка, която в последна сметка води до отделянето на серотонин. Повечето душевен положения, свързани с горест или паника, се дължат точно на дисбаланс на тези хормони, известни като хормони на щастието.

В някои случаи триптофан се употребява и за туширане на признаците на предменструалния синдром при дамите. Според учените този резултат евентуално се дължи на обвързаността на Постановление на Министерски съвет с краткотраен дисбаланс в равнищата на серотонин. В момента се изследва и резултатът от триптофана при лекуване на сънна апнея.

 Триптофан

Не бива обаче да се прекалява с триптофан под формата на добавка. Макар и да се счита, че той е безвреден и да се толерира добре от множеството хора, в някои случаи може да докара до внезапен скок в равнищата на серотонин, което в редки случаи да докара до животозастрашаващи положения.

Затова не трябва да приемате триптофан под формата на добавка, в случай че приемате медикаменти от следните групи: трициклични антидепресанти, МАО инхибитори, някои болкоуспокояващи, медикаменти за лекуване на мигрена. Ако приемате антидепресанти от класа SSRI, не трябва да стартирате банкет на триптофан без консултация с доктор. Триптофан под формата на добавка не трябва да се приема и от бременни дами или кърмачки.

Добрата вест – можете да се възползвате от многото изгоди на триптофана и без да го приемате под формата на добавка. Защото изобилни количества от него се съдържат в доста налични артикули, които множеството от нас употребяват постоянно.

Приеман посредством храната, триптофанът не може да докара до страничните резултати, разказани нагоре. Чрез храна одобряваните дози са и доста по-ниски, което на процедура не пречи на комбинирането на тези храни с изброените медикаменти.

Храни с триптофан

 Храни с триптофан

- месото – изключително в пуешкото и пилешкото и риба;

- млечните артикули - сиренето, млякото, яйцата;

- соеви артикули - соя, тофу;

- ядки - ядкови млека;

- банани;

- шоколад;

- фурми;

- овесените ядки;

- семената.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР