Строителството на новия 50-метров плувен басейн в Пловдив и рехабилитация

...
Строителството на новия 50-метров плувен басейн в Пловдив и рехабилитация
Коментари Харесай

Спряха строежа на плувния комплекс за 12 млн. лева в Пловдив

Строителството на новия 50-метров плувен басейн в Пловдив и рехабилитация на целия плувен комплекс публично е спряно. Община Пловдив и компанията реализатор „ ГБС – Пловдив” са подписали съглашение, с което се стопира построяването на оборудването, като периодите в контракта са спрени да текат. В претекстовете е записано, че липсва финансиране, а също така има процедури, които би трябвало да се извършат в прилежащия състезателен диспансер, нужни за реконструкцията на плувния комплекс.

Въпреки че няколко дни преди изборите някогашният кмет Иван Тотев направи първа копка на обекта, неговото пускане по този начин и не е почнало до този миг. На процедура изпълнителят на плана – пловдивското поделение на „ Главболгарстрой” има план, строително позволение, компания инвеститорски контрол и всичко належащо, с цел да за почне обекта. Пари обаче липсват.

В Бюджет 2019-а имаше 1 млн. лв. за започването на плана, който коства 12,8 млн. лв., само че тези пари се стопиха на половина, откакто 500 000 лв. отидоха за превозвачите. За 2020-а година средства в бюджетната рамка не са планувани. Средствата, които трябват са 12,8 млн. лв. с Данък добавена стойност.

Последната информация от кмета Здравко Димитров бе, че Община Пловдив ще кандидатства с четири плана за заем по програмата ФЛАГ на стойност към 60 млн. лв.. В това число влизат „ Модър-Царевец”, продължението на бул. „ Северен”, нов мост над Марица и ПК „ Младост”. Зико обаче съобщи, че има възможност последният обект да отпадне.

Припомняме, че „ Главболгарстрой” ще строи басейна за построяването на плувен комплекс „ Младост”. По другата позиция – за инвеститорски и авторски надзор на плана бе определена компанията „ Пловдивинвест” АД. Срокът за създаване бе 730 дни, които обаче не са почнали да текат.

Проектът включва открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и естрада за към 1100 седящи места, който би трябвало да се построи на мястото на остарелия – до диспансера и закрития басейн „ Младост “. Басейнът ще бъде единствен у нас, който ще дава отговор на всички условия на Международната федерация по плуване.

Друга наложителна екстра е гъвкавото систематизиране на дължината – посредством специфичен мост, който се движи електронно в самото корито и може да загражда басейна до 25 метра – за детски надпревари. Също по този начин оборудването ще бъде снабдено с обезмъгляваща апаратура, с каквато не разполага нито един басейн в България.

TrafficNews.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР