Строителството на метрото до Слатина ще започне през тази година.

...
Строителството на метрото до Слатина ще започне през тази година.
Коментари Харесай

Правителството одобри финансирането на метрото до Слатина

Строителството на метрото до " Слатина " ще стартира през тази година. В сряда държавното управление пренасочи средства към него от неосъществени планове от Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура ".

С парите ще се купят и нови метровлакове.

Освен метрото по програмата ще се финансира и обходния път на Бургас и два плана във водния бранш.

Разширението на третата линия е през кварталите “Гео Милев ” и “Слатина ” до “Цариградско шосе ” и Окръжна болница. То е с дължина 6 км и ще има 6 метростанции. Участъкът ще обезпечи връзка през центъра на “Младост 1 ” и “Цариградско шосе ” със западните квартали “Овча купел ” 1 и 2 и “Горна баня ”, както и с другите две метролинии. Чрез тях жителите на източните квартали ще имат бърза връзка с Централна жп гара, летището и центъра. Очаква се секторът през “Слатина ” би трябвало да е подготвен през втората половина на 2026 година

Източно от кръстовището на бул. “Ситняково ” и ул. “Гео Милев ”, ще е първата метростанция - “Ситняково ”. Втората - “Гео Милев ”, ще е западно от кръстовището на улиците “Гео Милев ” и “Н. Коперник ”. Третата - “Слатина ”, ще е под платното на ул. “Гео Милев ”, западно от р. Слатинска. Станция “Шипченски проход ” ще е напречно на едноименния бул., западно от кръстовището с бул. “Асен Йорданов ”. Под източното платно на бул. “Асен Йорданов ”, сред зала “Арена Армеец ” и “София Тех Парк ” ще е станция “Асен Йорданов ”. Последната - “Цариградско шосе ”, ще е под южния локал на булеварда, източно от кръстовището с ул. “Димитър Моллов ”.

Преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че Столична община има цялостна подготвеност да стартира строителството на метро през „ Слатина “. И чака решения на съда по импортирани от няколко жители тъжби.

Строителството на първото уголемение на третата линия стартира през март предходната година с построяването на 3 нови станции под бул. “Владимир Вазов ” и тунелите сред тях.

" Ще бъде финансиран и планът за създаване на обходния път на Бургас от Автомагистрала „ Тракия “ към летището край града. Предвижда се също да бъде осъществено драгиране на територията на пристанище Бургас, както и рехабилитация на инфраструктурата на Фериботен комплекс - Варна ", се споделя в известието на пресцентъра на Министерския съвет.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР