Строителните предприемачи внасят в бюджета на София милиони от различни

...
Строителните предприемачи внасят в бюджета на София милиони от различни
Коментари Харесай

Съдът окончателно отмени дублираща се такса за строителните предприемачи в София

Строителните бизнесмени внасят в бюджета на София милиони от разнообразни такси включително и за позволения за градеж ", твърди ръководителят на асоциацията им Георги Шопов. Неведнъж обаче бизнесмени са признавали, че таксите за строителни позволения в столицата са извънредно ниски за европейски град. Грубо казано те са по 7 евро за кв. м разгъната застроена повърхност.

© Цветелина Белутова От строителните бизнесмени няма да се изисква да заплащат по 20 ст. на час на кв. м, когато в хода на градежа затварят улици и други обществени площи в София. При сходни условия ще продължат да дължат такса на кв. м дневно. Това излиза наяве от решение на Върховния административен съд от 10.12.2019 година, с което дефинитивно се удостоверява предишно решение на Административния съд София - град (АССГ).

" Общината не следва да приема такса за такава услуга, тъй като тя дублира плануваното в различен член на същата разпоредба, съгласно който използването на пространства за строително-монтажни работи се заплаща на дневна база ", разяснява Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП). Делото е формирано по тъжба на асоциацията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Такса дневно, без спомагателна такса на час

Ползването на публични пространство при строително-монтажни работи се регламентира от Столична община (СО) с Наредбата за установяване и администриране на локални такси и цени на услуги, предоставяни от Следствен отдел към окръжна прокуратура. Наредбата (чл. 30, ал.1, т.2) един път вкарва такса " за прилагане за строителни обекти - за кв. м дневно " в Раздел II " Такси за прилагане на пазари, борси, панаири, тротоари, площади, улични платна и терени с друго предопределение ". Таксата варира от 1.30 лв/кв. метър дневно за улици в първа зона на града до 0.80 лв/кв. м. за четвърта зона.

Втори път чл.19 б от Приложение №12 планува такса " за краткотрайна възбрана за влизане на ППС в обособени улици или сектори от тях при строително-монтажни работи и други дейности от частен темперамент - 0.20 лева./час на 1 кв. м " по линия на Направление " Транспорт и транспортни връзки ".

В жалбата си против решението на АССГ от общината са обяснили, че въвеждането на цена на час подтиква оптимално късото ограничение на придвижването. Те обосновават тази спомагателна такса с това, че тя е за друга услуга, предоставяна по друга линия - от направление " Транспорт и транспортни връзки ".

От Върховен административен съд удостоверяват, че въпросната услуга не е планувана в закон, и не може да се вкарва с разпоредба на Столичния общински съвет.

Отпадат публичните разисквания в най-малко 15 случая

Освен това по друга тъжба на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП) Върховният административен съд дефинитивно е удостоверил и анулация на огромен брой от плануваните публични разисквания. (виж карето) Те са залегнали в Наредбата за реда и метода за осъществяване на публични разисквания в региона на пространственото развиване и устройство на територията на Столична община.

С оспорените правила от въпросната разпоредба се вкарва наложително публично разискване като част от процедурата по издаване на редица административни актове отвън плануваното от нормативните актове от по-висша степен (ЗУТ и ЗУЗСО), изяснява в претекстовете си съдът. По този метод законът се дописва с подзаконов нормативен акт. " Такъв тип " оперативна автономия " е неприемливо да се вкарва с подзаконови правила, защото граничи с " административен произвол ", още повече, че не се обвързва с съответни критерии, написа в претекстовете на Върховен административен съд.
Кои публични разисквания се отпадат с решението на ВАС*
член 4 алинея 1
- на визи за планиране
член 4, алинея 2
1. интегрираният проект за градско възобновяване и развиване на Столична община;
2. заданията по член 125 от Закон за устройство на територията за разработване на:
2.1. нов общ организационен проект или изменение на настоящия общ организационен план;
2.2. подробни устройствени проекти, предвиждащи създаване на общински обекти от първостепенно значение;
2.3. задачи за състезания в региона на пространственото развиване и устройство на територията;
2.4. подробни устройствени проекти за паркове и градини;
2.5. подробни устройствени проекти за гробищни паркове;
2.6. подробни устройствени проекти, които по служебно възлагане от Столична община се създават по реда на член 16 от ЗУТ;
2.7. профилирани подробни устройствени проекти (СПУП) според член 111 от ЗУТ;
2.8. подробни устройствени проекти, свързани с запазване и протекция на недвижими културни полезности, отразени в схемите в документите на настоящия Общ устройствен план за културно-историческото завещание, като се изключи тези, минали публично разискване по смисъла на член 81, алинея 4 от Закона за културното наследство;
3. планове за:
3.1. подробни устройствени проекти, предвиждащи създаване на здания с височина над 50 м. на територията на Столична община, като промените на тези проекти се подлагат на публично разискване през височина от +25 м.;
3.2. изменение на подробни устройствени проекти за паркове и градини;
4. обемно-устройствени изследвания по ЗУЗСО за устройствената зона на новия настоятелен център (Ц1);
5. схеми за слагане (обща част) на преместваеми обекти и рекламни детайли по член 56 и чл.57 от Закон за устройство на територията и Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, осведомителни и монументално-декоративни детайли и за рекламната активност на територията на Столична община, в парцели - обществена общинска собственост;
6. капиталови планове, финансирани със средства от Европейския съюз.
член 4, алинея 3
(3) Обществено разискване по въпроси, посочени в член 1, отвън случаите по алинея 1 и 2, може да се организира и по решение на Столичния общински съвет или по заповед на кмета на Столична община, а по въпросите на обособен регион на Столична община - по заповед на кмета на региона.

* из " Наредба за реда и метода за осъществяване на публични разисквания в региона на пространственото развиване и устройство на територията на Столична община "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР