Строителни кранове, водопроводи, подово отопление - редица гениални изобретения на

...
Строителни кранове, водопроводи, подово отопление - редица гениални изобретения на
Коментари Харесай

Гениални изобретения на Древния Рим, които ползваме и днес


Строителни кранове, водопроводи, подово отопление - редица гениални изобретения на римляните, датиращи от хилядолетия, се употребяват и до през днешния ден. Те са удостоверение за изключителните постижения на великата империя.

Разцветът на Древен Рим стартира преди повече от две хилядолетия. И до през днешния ден има остатъци от най-голямата и могъща империя на древността из цяла Европа, Северна Африка и Близкия изток. Запазени са редица фрагменти от акведукти и римски бани, които свидетелстват за съзидателната мощност на античната просвета.

Изложбата „ Римски високи технологии “, която може да се прегледа в град Майнц до януари 2023 година, демонстрира неповторими санитарни уреди, специфичен тип „ бетон “, резистентен на атмосферни въздействия в продължение на хиляди години, както и първото в света подово отопление.

Архитектура за вечността

Инструменти, съоръжение, материали - архитектурната просвета на античен Рим остава забравена след рухването на империята.
Редакцията предлага
След дълга пауза технологията на бетонното строителство, завещана от римляните, стартира още веднъж да се употребява едвам през 19-ти век. Съвременният бетон обаче има период на валидност от към 50 години. Според откривателите тайната съставна част на бетона от римско време е вулканична пепел, придаваща му изключителна резистентност. Римляните са изобретили и комплицирани механични кранове, с цел да повдигнат доста от постройките си. 

След като приключило четиригодишното строителство на " Златната къща " на Нерон, с повърхност от 80 хектара, императорът възкликнал: " Най-сетне стартирам да пребивавам като човек ". Така най-малко твърди легендата. Въпросът дали Нерон в миналото е живял в градския замък към момента е обект на разногласия сред историците.

Уникално строителство

Едно нещо обаче е несъмнено. Удобството е играело значима роля в строителството на здания в Древния Рим. Първото подово отопление, изобретено от тях, за разлика от днешното електрическо, е употребило нагорещен въздух в система от тръби, положени под каменните плочи на пода.

Акведуктите, пътищата и градските къщи, фрагменти от които са оживели, приказват, че римляните са били майстори на комплицираните системи. Директни пътни връзки са свързвали всяко отдалечено кътче на империята с тогавашната ѝ столица. Много модерни пътища също са издигнати върху основите, положени от античните римляни.

Система за подово отопление в антична римска баня в Цюлпих, Германия

Самите градове били планувани като на чертожна дъска - с мрежа от прави улици, водещи към центъра, където са се намирали " форумите " -правоъгълни площади, на които са били ситуирани огромни публични здания като съдилища, администрация, храмове и театри. Пример за това е " Римският конгрес " в центъра на Рим, трансформирал се в пример за доста други градове от империята.

Чистотата над всичко: комплицираната канализационна система

Един от най-важните съставни елементи в градското обмисляне на римляните е била градската канализационна система. Т.нар. огромна помийна яма - " Cloaca Maxima " - в началото е била употребена за отводняване на блатата, намиращи се към седемте хълма на града. Римляните обаче бързо осъзнават многочислените преимущества на подземната канализация.

Част от канализацията на Рим е още от римско време

През I век от новата епоха всички единайсет римски акведукта са били свързани с канализационна система. По-късно тя е употребена за отвеждането на дъждовната вода и на отпадните води от тоалетни. Съоръжението бързо се трансформирало в стандарт за римските градове. Историческата " Cloaca Maxima " се употребява отчасти и в сегашен Рим.

Чистотата и хигиената са играели изключително значима роля. Затова термалните бани и ваните са били налични за всички. Те се трансформират и в обществен феномен – място за срещи на римляните. В началото къпалните и баните били предопределени за тези фамилии, които не са разполагали със лични санитарни възли. Когато повишена известността на баните, римските императори също почнали да ги посещават, с цел да показват своята непосредственост до народа.

*****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР