Строителни фирми хвърлят отпадъците си и са превърнали в незаконно

...
Строителни фирми хвърлят отпадъците си и са превърнали в незаконно
Коментари Харесай

Поставят скрити камери в „Побити камъни“

Строителни компании хвърлят отпадъците си и са трансформирали в нелегално бунище естествения феномен „Побити камъни“, сподели за „Труд“ кметът на Девня Свилен Шитов. Всяка година екип на общината рине по 10 тона отпадъци от „Каменната гора“, разчиства терена, само че той още веднъж се цялостни с едрогабаритни материали. Само преди две седмици се наложило още веднъж такава  акция след подаден сигнал.

Фирмите, които ги извозват, изхвърлят боклуците, с цел да не заплащат такса за потреблението на регламентираните сметища, разяснява кметът. Община Девня е решила да вземе строги ограничения против нарушителите, като инсталира скрити камери, вид „ловджийски“. Те се самозадействат при засичане на придвижване и изпращат снимания материал на сървър, изясни Шитов. По този метод ще бъдат хванати замърсителите в „Побити камъни“ и ще отнесат глобите, планувани в общинската разпоредба, които са от 500 до 5000 лева Новите камери ще костват на локалния бюджет по 500 лева за една.

Открай време комплексът „Побити камъни“, прочут като българския Стоунхендж, е  сакрално място за разходки и поклонения. Някои са на мнение, че каменните колони,  дълги по десетина метра, са дело на човешка ръка, а други, че са естествен феномен, зародил преди 50 милиона години, когато на това място е било дъно на море с появили се коралови формирания, които след отдръпване на водата са били дооформени от вятъра.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР