Строители на протест с машини утре в столицата срещу опитите

...
Строители на протест с машини утре в столицата срещу опитите
Коментари Харесай

Строители на протест утре в София, изкарват 1000 машини на Цариградско шосе

Строители на митинг с машини на следващия ден в столицата против опитите за дискредитиране на сектора. Техниката ще бъде ситуирана по бул. " Цариградско шосе " на изхода на София от 7 до 12 ч. Камарата на строителите ще внесе Национална подписка в поддръжка на компаниите от бранша в Народното събрание, Президентството и Министерския съвет.

Над 53 000 души са подкрепили подписката в отбрана на строителния бранш.
Илиян Терзиев, ръководител на Камарата на строителите в България: Ние настояваме за прекъсване потреблението на сектора за политически цели. Преустановяване на голословните и неподкрепени с доказателства обществени изказвания за корупция и злоупотреби в строителството.
От браншовата камара настояват, че офанзивите против тях са поради парите от Брюксел. Голямата борба е за 15 милиарда евросубсидии в идващия програмен интервал.
Илиян Терзиев, ръководител на Камарата на строителите в България: Много евентуално е задачата на тези офанзиви да бъде дискредитиране или даже очистване на български компании преди идния старт на огромните планове по европейски стратегии и по този метод да бъде възложен на непознати компании българския строителен бранш.
Друг огромен проблем е сивата стопанска система. 20 000 са строителните компании, които работят в България, от които единствено 5100 са публично регистрирани и заплащат налози.
Мирослав Мазнев, член на УС на КСБ: Разбирате какъв е мащаба, върху който се упражнява строителна активност с нерегламентирани структури, които не имат съответните експерти, подготовка, а обектите, които се извършват, доста постоянно те са отвън данъчните облагания и закони.
Според сектора, до момента в който цените на строителството у нас не се покачат и качеството ще остане ниско. Най-евтината часова ставка за строителството в Европейски Съюз е в България - малко над 3 евро. За съпоставяне в Белгия тя надвишава 43 евро за час.

От сектора упорстват още за промени в Закона за устройство на територията и в Закона за публичните поръчки, посредством които отговорност за обектите с изключение на строителите, солидарно да носят още вложителите и надзорниците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР