Строги мерки срещу COVID- 19 са въведени днес във всички

...
Строги мерки срещу COVID- 19 са въведени днес във всички
Коментари Харесай

На изборите като на летище – гласуваш, ако нямаш температура

Строги ограничения против COVID- 19 са въведени през днешния ден във всички здания, където се организират парламентарните избори. Още на входа ще ни мерят температура и в случай че е по-по-висока от естествената, ще ни отпращат назад, без да можем да си припарим до секцията.

От двете Районни изборни комисии – 16-та за Пловдив и 17-та за Пловдивска област, а също и от общините приканват гласоподавателите да употребяват дезинфектанти преди гласуването и по-късно. „ Маските са наложителни, а членовете на секционните комисии /СИК/ от самото начало би трябвало да са с маски и ръкавици, с изключение на когато се хранят “, подсети Илиан Иванов, ръководител на 16-та РИК.



Според напътствията на ЦИК коридорите в постройките, където се гласоподава, са разграничени по средата с ленти, а на пода са залепени стрелки, с цел да не се смесват потоците. „ Тъмните “ стаички са без порти,а химикалките ще се дeзинфекцират всякога, откакто се употребяват. Гласуването става единствено със наследник химикал и със знаците Х и Y. Преференция се отбелязва със същия знак в едно от кръгчета вдясно. 30 партии и обединения имат свои претенденти за 45-то Народно заседание.

Според изборните описи 301 515 пълнолетните жители имат право на глас в Пловдив. Най-много са гласоподавателите в регион „ Южен “ – 66 821, следван от „ Централен “ (65 453), „ Тракия “ (47 789), „ Източен “ (45 177) и „ Северен “ (43 609), а минимум са в „ Западен “ – 32 666.

В региона гласоподавателите са 293 000.

Машини бяха инсталирани през вчерашния ден в 455 секции в Пловдив от общо 488 с преносимите и болничните. В региона с електронни устройства са оборудвани 440 секции от 542. Те ще се дезинфекцират след всяко гласоподаване със специфичен препарат, доставен за всички комисии. В Пловдив електронно гласоподаване няма единствено в 4 секции, където гласоподавателите са по-малко от 300, а в региона в 80.

Шестнадесет мобилни секции са разкрити в пловдивските лечебни заведения, от които 7 са в Коронавирус отделенията. Избори ще се организират, както и преди в пандиза и следствения арест. Право да пуснат бюлетина имат жители без влезнала в действие присъда.



Мерките в Коронавирус отделенията са още по-жестоки. За членовете на СИК са обезпечени защитни дрехи, ръкавици, маски и очила. Като космонавти със скафандри ще бъдат облечени и представителите на 6-те комисии, които ще разнасят със особено обезпечен превоз урни и бюлетини на карантинираните, поискали да гласоподават у дома. В община Пловдив бяха подадени 157 заявки от над 5000 в карантина.

Отделно в Пловдив са формирани 5 преносими секции за 94-ма жители с тежки увреждания, които не са в положение да стигнат до местата за гласоподаване, само че също са поискали да упражнят право на глас.

За инвалиди с по-леки здравословни проблеми общината дава особено пригодени микробуси, с които да се придвижват до секцията и назад. Заявки се одобряват и през днешния ден от 8 до 17 часа на телефони: 032/962478 и 0887484884.

Образците на бюлетината с имената на партиите са окачени на осведомителните табла пред секциите, с цел да може всеки да ревизира за кого ще гласоподава, вместо да се бави занапред в „ тъмната “ стаичка или пред машината. На входа са посочени описи с номерата на секциите и на адресите, които обслужват.

Продажбата и сервирането на алкохол в заведения са неразрешени през целия избирателен ден от 6 до 21 часа, с изключение на авансово планувани фамилни тържества.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР