Строежът на сградата на Националната детска болница в двора на

...
Строежът на сградата на Националната детска болница в двора на
Коментари Харесай

Камарата на архитектите: Строежът на детската болница е непригоден

Строежът на постройката на Националната детска болница в двора на Александровска болница изрично е повърхностен, неакуратен, непълен и няма градивна диагноза. Това съобщи Петкана Бакалова от Камара на архитектите в България по време на среща с президента Румен Радев, отдадена на построяването на нова детска болница.

Според нея процедурата на цялостен инженеринг без прелиминарен абстрактен план е порочна. При процедурата на цялостен инжинеринг себестойността на строителните обекти е с 30-40% по-скъпа, регистрира Бакалова.

Тя посочи, че актуалният градеж е с функционална неприспособимост - няма проекти, скица и формула на постройката. Не може една модерна болница да бъде поместена в двора на друга болница, недоумява Бакалова.

В заданието за планиране липсват условия на качеството на здравето, а се разчита на нормативни документи. Няма спешен асансьор в случаи на пожар и земетресение, акцентира Бакалова.

Емилия Ушакова, юрист в Камара на архитектите в България, разяснява, че има доста основни нарушавания на законовата база и постройката не дава отговор за наредбата за земетръс. Сградата опонира и на Общия организационен проект на Столична община.

Ние сме твърдо решени да пазиме интереса на децата и търсим други благоприятни условия. Ако Министерство на здравеопазването не промени решението си, ние сме подготвени да апелираме решението в съда в Страсбург, безапелационна бе Узунова.

За Георги Богданов, изпълнителен шеф на Националната мрежа за децата е доста значимо какъв вид опазване на здравето ще бъде подхванато за децата ни.

Каузата за национална детска болница е значима и не става въпрос за пари. Това дава сигнал към цялото общество и от метода на решение на идеята, зависи дали България има упоритост да бъде европейска страна, акцентира Румен Радев.

Стотици милиони се харчат по планове, които са противоречиви и българските деца заслужават най-хубавото. Това е сигнал към цялото общество, че имаме силите и упоритостта да гледаме в бъдещето.

Моята цел е да се обединят всички отзиви и съображения, тъй че да се стигне до едно значимо решение, от което да не се срамим в бъдеще, сподели още в словото си президентът.

Той е сигурен, че ще има фрагменти за детското опазване на здравето. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР