Стресът е неизбежен. Но прекомерното му въздействие може да доведе

...
Стресът е неизбежен. Но прекомерното му въздействие може да доведе
Коментари Харесай

Учени откриха как стресът помага за разпространението на рак

Стресът е неминуем. Но несъразмерното му влияние може да докара до ужасяващи последствия за здравето. Хроничният стрес може да усили риска от сърдечни заболявания и удари. Може да способства и за разпространяване на рак. Как се случва това оставаше незнайно и бе предизвикателство пред здравните грижи за онкологично болните, заяви електронното издание " МедикълЕкспрес ".

Стресът не може да бъде избегнат при онкологично заболели пациенти. Можете да си визиите по какъв начин, откакто сте диагностициран, не можете да спрете да мислите за заболяването или за това по какъв начин да осигурите околните си. Затова за нас е доста значимо да разберем по какъв начин работи стресът, сподели Сюе Ян Хъ, някогашна постдокторантка в Лаборатория Колд Спринг Харбър, Ню Йорк, Съединени американски щати. Тя и ръководителят на лабораторен екип проф. Микала Егеблад евентуално са постигнали пробив в разбирането навръх този развой. Резултатите от проучването им са оповестени в профилираното издание Cancer Cell.

Заедно с проф. Линда ван Елст те откриха, че стресът кара белите кръвни кафези неутрофили да образуват лепкави структури като мрежи, които трансформират телесните тъкани по-податливи на метастази. Откритието може да насочи към нови лечебни тактики за попречване на разпространяването на рака, преди да е почнало.

Учените стигнали до откритието си, като си имитирали продължителен стрес при мишки, заболели от рак. Първоначално те премахнали туморите, разрастващи се върху млечните жлези на мишки и разпростиращи ракови кафези към белите дробове. След това подложили мишките на стрес. Наблюденията ми били шокиращи. " Хъ следи плашещ растеж на метастатичните лезии при тези животни. Стигаше се до четирикратно нарастване на метастазите ", сподели Егеблад.

Учените са открили, че хормоните на напрежението - глюкокортикостероиди, влияят върху неутрофилите. Белите кръвни кафези " под стрес " оформят сходни на паяжини структури, наричани NET (неутрофилни извънклетъчни капани). При естествени условия те пазят организма от нездравословни микроорганизми. При съществуване на рак NET основават среда, удобна за развиване на метастази.

Намаляването на напрежението би трябвало да бъде съставен елемент от лекуването и профилактиката на рака, сподели проф. Ван Елст.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР