Стремглавият скок на цените на тока на енергийните борси постави

...
Стремглавият скок на цените на тока на енергийните борси постави
Коментари Харесай

Заради скъпия ток: Ще скочи ли цената на водата във Видин, Добрич и Хасково?

Стремглавият скок на цените на тока на енергийните тържища сложи в патова обстановка енергоемките производства. Държавните ВиК-дружества също са в невъзможност. Онези, които доставят вода посредством помпени уреди, безусловно изнемогват финансово. Примерите са от Видин, Хасково и Добрич.
Снимка: btvnovinite.bg
95 % от питейната вода в Хасковско доближава до домовете посредством помпени уреди. За да работят, е нужен ток.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Две цяло и два пъти скочи сметката ни за ток. От към 400- четиристотин и малко от горната страна хиляди на месец, в този момент е към милион и 100 хиляди. При оборот от 17 милиона на година разбирате, че горе долу единствено за ток би трябвало да се заплаща “, споделя Лозко Лозев, основен инженер във ВИК- Хасково.

Водата в Хасково е измежду най-скъпите в страната. 3 лв. и 52 ст. за пространствен метър с Данък добавена стойност. Колкото и да пести, фамилията на Хубен Ангелов заплаща най-малко 30 лв. на месец.

„ Много, не доста - това е. Имаме болен човек, всеки ден го къпем, не може без вода. Лятно време пък тука градината да полеем “, споделя Хубен.
Снимка: btvnovinite.bg
И в случай че на Ангелови в квартал „ Болярово “ сметките им костват солени поради скъпия ток локалното ВиК е на колене.

„ Буквално месец за месец сме, не сме играчи на „ Уолстрийт “, с цел да предвидим играта с цената на тока “, споделя инж. Лозев.

Засега сдружението съумява да изплаща заплатите на 500-те си чиновници. Но капиталовата стратегия е в застой. Пари няма и за настоящи поправки. Оттам се утежнява и качеството на услугата. След последната повреда преди двадесетина дни, в регионалния град още веднъж са ситуирани водоноски, а рекомендацията на РЗИ е водата да не се употребява за пиянство и готвене.

Осем дни без вода са и в няколко обитаеми места на област Видин . Заради амортизиран тръбопровод в непристъпна околност.

Вода по тръбите въпреки всичко потича, само че простата сметка демонстрира, че няма да е задълго, в случай че страната не се намеси.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Ами ВиК–Видин бих споделил, че е пред банкрут “, споделя инж. Георги Владов, шеф на ВиК-Видин.

Скъпият ток за август още не е разплатен с доставчиците, тъй като няма пари.

„ За предходната година без Данък добавена стойност към 100 хиляди лв. беше сумата, в този момент е 188 хиляди лв. “, разяснява инж. Владов.

Във Видин цената на кубик вода е малко над 2 лева и 70 ст. Конфликтът с КЕВР е неминуем.

„ Те не се сезират да усилят цената на водата, би трябвало да чакаме до първи януари, ние до първи януари ще банкрутираме “, споделя шефът на локалното ВиК.

Надеждите са да не се осъществен най-мрачните прогнози, които съгласно инж. Владов са:
„ Хората ще останат без вода на процедура, в случай че някой не покрива тези разлики в цената на тока “.

„ За пенсионерите е доста, само че примерно, да не е пет, само че до четири може да се вдигне. Трябва да се помогне по някакъв метод, другояче би трябвало да останем без вода, ще замирише на всички места градът “, споделя Андрей Андреев.

Във Видин предвиждат към 400 хиляди лв. загуби поради скока на тока. Започнали са и съкращения.

В Добричка област водата се добива напълно благодарение на електрически помпи. В момента кубик вода коства три лв., само че с нарастването на цената на електрическата енергия тя би трябвало да стане двойно по-висока, сподели изпълнителният шеф на ВиК-Добрич.
Снимка: btvnovinite.bg
Шест лв. за кубик вода обаче са непостижими за популацията. Но и цената на тока е непостижима за сдружението, което през юли е платило 700 000 лв. за електрическа енергия, а през август 1 300 000 лв..

„ Ако цената на електрическата енергия продължи да скача, освен няма да можем да платим сметката за ток, само че няма да имаме и пари за заплати “, споделят още от ВиК–Добрич.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР